Тука да бутнем и нещо за нашите стомаси! Много ми се е искало по някога да получа съвет и как да си направя нещо за папкане,но няма от къде. Писва ми по някога от пържоли,салами и др. полуфабрикати. И на мен ми се вкусва шкембе чорбичка, пилешка,телешка..., някоя друга манджичка! Да пробваме! После ще има и мнения!
На мене ми се иска шкембе! С какви продукти да се въоража освен газов котлон, тенджера,чарпак и шкембе? Начина на сготвяне?
Предварително съм благодарен!
шкембе незнам как се прави (аи не ми е от любимите ...)
иначе за супи мога да ти дам съвет :)
аз че ти кажа нещо бръзо и вкусно :
тураш тиганя на котлона с маклко олио ... ватре режеш 3-4 скилидки чесан
пражваш ги до златисто .... после тураш ватре беконче (нешо по мазно ако е и пушено
още по добре ...)нарезано на по дребно .... пражиш до де си пусне малко мазнизан ... после тураш
зелен боб(такав дето го продават в магазините... ) малко оше на котлона и вече ако искаш тураш
малко червен пипер за вкус .... за около 20-30 мин става сичко (тва нешо ти излиза кам 3лв някаде :) )
а ако искаш манджа .... земаш тенджера ... пак чесан пръжиш ... фарлаш ватре домати малко го згъстяваш демек 10тина мин го пръжиш слагаш пушеното или бекона след това зелен боб пражваш оше малко и наливаш вода колкото искаш да стане :) след като слоиш
водата и почне да завира за да я направиш по гъста земаш една препалнена супена лъжица брашно в една чаша или чиния го разтваряш с топла вода и след това у манджата .... да поври 10-15 мин и е готово(пак ако искаш точно да видиш колко си я згастил .... изваждаш си в някоя чиния и чакаш да истине малко и видаш какво си направил :) дали треба поечи или не )
един съвет .... свариш ли добре продуктите и го докараш на сол немаш ядове (на път всичко е вкусно ...)
Много ти благодаря! Ще пробвам и ще си кажа мнението. Цената на такова ястие е около 20лв за хора които хапват по ресторанти по Европа.Аз искам да си вмъкнем нещо нашенско дори и боб да е! По всеки край на БГ се прави по разлицен начин. Добър апетит на всеки!
ми нз аз боб си земам от лидала полуфабрикат един дълги буркани с тамно синя капачка :)
запражваш малко лук и чушка ватре (аз салгам и некой малко картофче нарезано по надребно :) )
пражиш малко фарляш бобу малко вода сол на квус ... вариш 10 мин тураш малко чубрица(ако искаш и джоджен или юзъм ама аз само с чубрица си го прааа ), чевен пипер за
цвят .. ако искаш па по гаст фарляш малко брашно както ти кааах с малко вода да поври 10-тина мин и е готово :)
Ще го пробвам! Ами лук ,нещо и като доматка не му ли се туря? Все гледам жената върти боба поне 2 часа! Хубавото-винаги ставало бавно,така ми казват! Аз докато бутна ракиика с кисело зеленце(поне 3-4 х 100гр от ракииката) и ми го сервират,малиииии... Искам да си правим по нашенски! Има и места каде съм го ял и с чушка! Ама шкембето си ми е любимо. Става за всичко-закуска,обяд, дори и за ракиика! Ял съм много,но най-вкусно ми е било кога сме си го готвили на сандъка. Всичко ще пробвам! Само да не стане,после..., :o! Ти си прав-бързо,лесно,вкусно! :D ;D :)
Да тай е хубавите неща стават бавно ... ми да когато праиш 24/45 може да отделиш половината ден за готвене ... ама през другото време глеаш нешо набръзо да зготвиш :) (а за истински боб требе купиш един пакет ... 1 нощ да го киснеш .... а тои за около 30-40-50 мин увира .... вариш го повече 2-2:30 часа поради еднна причина Да може да се сгъсти :) а аз го згъстявам с брашно че по бръзо става )
Взимам около 250 гр изчистено вакумирано сварено желирано шкембе(че нямам време да го варя и чистя аз)слагам една чаша вода да заври с него да се отжелира,в отделна съдинка разтопявам масълце добавям лъж. две брашно+ червен пипер на вкус и бавно доливам прясно мляко около 3 чаши(може и по малко)тази млечна смес я изсипваш бавно в тенджерката със шкембето,вариш,докато се посгъсти,ръсиш черен пипер,люта подправка за шкембе,чесънце + оцет отделно и да ти е сладко.
Друг вариант ми е шкембе запържено с език и отгоре объркано с топено сиренце върви после страшно с червено винце.
Няма начин да не го пробвам! Много благодарим!
Цитат на: boby_yor - Понеделник, 24 Януари, 2011, 14:46:10
Няма начин да не го пробвам! Много благодарим!
Забравих осоляването по вкус,
Ами,не е ли по-добре това с ракиика? За виното си правя мариновани паржолки от котрафилето. Много ми са хубави и вратните ама ми барнха холестерол у кръвта и сега ме ограничават. Как е по-добре да се направи застройката с кисело мляко или прясно? Нямали да стане на перцали-пресече като ги смесвам?
Цитат на: boby_yor - Понеделник, 24 Януари, 2011, 20:05:48
Ами,не е ли по-добре това с ракиика? За виното си правя мариновани паржолки от котрафилето. Много ми са хубави и вратните ама ми барнха холестерол у кръвта и сега ме ограничават. Как е по-добре да се направи застройката с кисело мляко или прясно? Нямали да стане на перцали-пресече като ги смесвам?
Ами ракия в къщи не пием,затова казах вино,а за застройката с прясно и да не ми се присича бъркам я с миксер на бавни обороти върху бавен огън,така и фрикасето бъркам-но винаги у дома,ти на сандъка незнам как ще я направиш
Барнах чорбата! И да ви кажа може да не е като в старите закусвални ама стан :-*,муцка! Втория път я направих с кисело мляко застройката. Сега перкам една манджичка, много лесно,бързо и вкусно :D! Белнах едно картофче,морковче на ситно,лук(средна глава),месце каквото и да и но по ситно с големина на орехче и една доматка. Лука го запържвам 2-3 мин и след това слагом и месцето за около 5 мин. Пускам после и картофките нарязани на резени и доливам водичка. Слагам след това и морковчето и чакаме да заври около 20 мин. След като омекне картофа и моркова слагам и ситно нарязания домат и бъркам равномерно.5 мин преди да дръпнем тенджерката слагам и подправка-сух магданос,чубричка,и др кво имам под ръка и сол на вкус.Кой пробва нека да си каже мнението, а ако сложи и сухи гъбки...,чудо! Наздарве!!! ;D
Цитат на: boby_yor - Четвъртък, 03 Февруари, 2011, 21:29:24
Барнах чорбата! И да ви кажа може да не е като в старите закусвални ама стан :-*,муцка! Втория път я направих с кисело мляко застройката. Сега перкам една манджичка, много лесно,бързо и вкусно :D! Белнах едно картофче,морковче на ситно,лук(средна глава),месце каквото и да и но по ситно с големина на орехче и една доматка. Лука го запържвам 2-3 мин и след това слагом и месцето за около 5 мин. Пускам после и картофките нарязани на резени и доливам водичка. Слагам след това и морковчето и чакаме да заври около 20 мин. След като омекне картофа и моркова слагам и ситно нарязания домат и бъркам равномерно.5 мин преди да дръпнем тенджерката слагам и подправка-сух магданос,чубричка,и др кво имам под ръка и сол на вкус.Кой пробва нека да си каже мнението, а ако сложи и сухи гъбки...,чудо! Наздарве!!! ;D
Добави след като запържиш лучеца и малко червен пипер,на това вървии кренвиршче плюс гъбки и се вика пиле по хайдушки(айде става шофьорски)Добър апетит. ;)и доматката веднага след червения пипер,и редиш морковчето,картофчето и другите му салтанати...
В тези условия десертче яе може ли да се барне-мляко с ориз,кремчета? Може да не е диетично, но все пак тя и душата си иска нейното :P!
Вземай направо една кака с теб в камиона, за да ти готви. :)
Те тогава за кво готвене ще става дума? Това ще е за друга тема :D! Сега ще се пробвам нещо и аз да наготвя по некаква моя(измислена )рецепта! По принцип пипвам често чарпака дори и кога съм си в къщи. Не съм от тия де карат на салами и сандвичи.За това ти казвам,че за кака няма да има време за готвене :P.
Да ви е сладко... (http://s20.rimg.info/9c714306124d787b96b5175ca944ac9a.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1285229415.html) вземете кърпички, че кат` съ капните... (http://s16.rimg.info/dfe0195b6bb118e1eb7b4d87a2d57679.gif) (http://smajliki.ru/smilie-944184711.html)
и... събирайте отпадъците си!
Хубави картинки си сложил към текста. А като каза отпадъците и се замислих колко от нас опазват околната среда и събират отпадъците при пътуванията си? Май трябва да направим нова тема специално за това.
Цитат на: admin - Събота, 07 Май, 2011, 22:50:24
Хубави картинки си сложил към текста. А като каза отпадъците и се замислих колко от нас опазват околната среда и събират отпадъците при пътуванията си? Май трябва да направим нова тема специално за това.
И аз съм съгласен за темата.
Ние когато пътуваме винаги си събираме отпадъците в пликче или във вратите където имам специални кошчета преправени от големи кутии натурални сокове.Когато се готви си има закачено пликче някъде по решетката или страничните габарити на ремаркето. ;)
Аз ползвам най-често найлонови торбички, останали от пазаруване. Събирам си в тях отпадъците и при първа възможност ги изхвърлям на подходящо място.
Цитат на: admin - Събота, 07 Май, 2011, 23:16:43
Аз ползвам най-често найлонови торбички, останали от пазаруване. Събирам си в тях отпадъците и при първа възможност ги изхвърлям на подходящо място.
Шеф, нали,, Чистотата краси човека"? Един ми расправяше, как някакви иранци били седнали да папкат и на мохабед. Един белил лука и го метал на земята. Станало кавга с охраната и дошли зъптиетата. Накарали го да измете и да си хвърли боклука в резервоара!!!
Сега, дали е справедливо според вас?
Що се отнася по темата- сега дирим някви диетични рецепти да слабеем!
Цитат на: BoBy_BoY - Понеделник, 23 Май, 2011, 12:35:31
Цитат на: admin - Събота, 07 Май, 2011, 23:16:43
Аз ползвам най-често найлонови торбички, останали от пазаруване. Събирам си в тях отпадъците и при първа възможност ги изхвърлям на подходящо място.
Шеф, нали,, Чистотата краси човека"? Един ми расправяше, как някакви иранци били седнали да папкат и на мохабед. Един белил лука и го метал на земята. Станало кавга с охраната и дошли зъптиетата. Накарали го да измете и да си хвърли боклука в резервоара!!!
Сега, дали е справедливо според вас?
Що се отнася по темата- сега дирим някви диетични рецепти да слабеем!
Естествено ,че е справедливо.Ако дойде някой и започне да си изхвърля боклука на земята да речем в твоя завод/паркинг/двор ти няма ли да направиш същото ?
Какво става с рецептите ?
Нещо май тук няма изявени готвачи ?
Хайде всички на масата ;)
(http://www.picvalley.net/u/1692/79854729012194179691309127065v8h80aGAQWFG98fn5vq0.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1692/79854729012194179691309127065v8h80aGAQWFG98fn5vq0.JPG)
Ето една бърза ,лесна ,вкусна и много витаминозна салатка от мен.
продукти:за 1 порция
2 домата
1 краставица(или 2 корнишона)
1 чушка
1 глава лук
кашкавал,сирене и месо(колбас) по преценка на глада :)
4-5 бр.рулца от раци
сол,олио и оцет на вкус
Всичко се нарязва и се обърква в купа.После в чинията , да ви е сладко.:)
PS.Сори за снимката че няма визия салатката но като я започнах се сетих да я снимам.
:)
Браво !
Благодаря много за рецептата и труда. ;)
;) Някъде из темите четох че някои иска да отслабва.Тая салатка е точно за Боби, ниско калорична и с много витамини.По нататък ще дам още идеи със снимки.Леки и безавариини дни на всички :)
По случаи празника днес-Петров ден ето 2 рецепти от мен.
Картофки
продукти:
картофи
сол
брашно
подправки по избор
Картофите се сваряват,обелват се и се нарязват ако са по големи на дебели филиики.Наръсват се с брашно и се пържат в загрят тиган до златисто.Посоляват се и се допълват с подправките(черен пипер,шарена сол и каквото ви харесва на вас).Да ви е сладко.
Месо със зеленчуци
продукти:
500 гр.месо(свинско или пилешко)
1 глава лук нарязан на ситно
2 моркова нарязани на кубчета
1-2 чушки(ако има и червени)
1-2 домата
сол
черен пипер
по избор солта се замества с 1 бульон
олио
В тиган се слагат лука ,моркова ,олиото и месотои се запържват докато остане на мазнина.Прибават се чушките нарязани на лентички.и 3-4 мин преди да се махне от огъня се прибавят доматите нарязани на дребно.Захлупва се за 5 мин да се задуши.Супер мезе за биричката и НЕ Е КАЛОРИЧНО.
Да ви е сладко.
Наздраве.
Другарке, гъдилна ме баш по темичката :D! Сега съм цар на таратора-бързо, лесно, вкусно! Инак кога захванем чарпака ми е най-готин бобеца с наденичка, малииии, умрем за него. Миналата седмица взехме един спанак. Аз не съм му превърженик, но колегата такава манджа спредна с месца... И нали мерака ми е голям не си я записах!
Що се отнася до диетата ми-ами нищо не става, седим си топчест и толкова! Рупам зеле като заек, моркови-по кило на седмица, краставици, домати,... зеленчуци-бол.
За утре сум си намислил и купил рибка-херинга! ::) Ше я мазна с зехтин и от вътре ще турнем резенчета лимони! Има и бире-абе, по морски :D!
Ето кяколко от моите рецепти.
ЗАСТРОЙКА ЗА СУПИ
Когато супата е готова приготвяме застройка от 1-разбит жълтък,4-супени лъжици кисело мляко, 1-с.л. брашно и един черпак от супата. Изсипваме на тънка стуя в супата.
--==============================================--
1 Б Я Л Б О Б Я Х Н И Я 1
500 гр.зрял фасул
2 моркова
1/2 консерва домати или 3 – 4 с.л.доматено пюре, размито във вода
олио
1 голяма глава лук
джоджен
2 с.л.брашно
1 кубче бульон
1 ч.л.сода
сол
Начин на приготвяне: Бобът се измива и се накисва в гореща вода. Достатъчно е около 1 час време. Бобът се отцежда, изсипва се в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля.
Добавят се морковите, настъргани на ренде, доматеното пюре, кубчето бульон, джодженът и лъжичката сода, за да се свари по – бързо бобът. Залива се с около 2 л.вода. След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 и 1/2 - 2 часа.
Ако е необходимо, се добавя още сол, на вкус.
Прави се запръжка от олиото, брашното, за сгъстяване, лука, нарязан на ситно, и червения пипер.
=================================================
СУПА ТОПЧЕТА
За топчетата:
250 гр. кайма смес
3 с.л. ориз
щипка чубрица
щипка смлян черен пипер
1 белтък
За бульона:
3-4 картофа
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 чушка
1 домат
50 гр ориз
1 с.л. олио
За застройката:
4 с.л. кисело мляко
1 жълтък
магданоз за поръсване
* В купа смесваме каймата, ориза, белтъка и овкусяваме с чубрица и черен пипер. Оформяме малки топчета и ги овалваме леко в брашно и подреждаме едно до друго в чиния докато заври бульона;
* В тенджера задушаваме нарязаните на ситно кромид лук, чушака, настъргания домат и морков в 1 с.л. олио. Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври;
* Оформените топчета пускаме едно по едно в кипящия бульон. След 15 мин добавяме нарязаните на ситно картофи, а след още 15 мин и измития ориз;
* Когато супата е готова приготвяме застройка от разбит жълтък, кисело мляко и 1 с.л. брашно и един черпак от супата. Изсипваме на тънка стуя в супата. Разбъркваме и когато заври (клокне) отстраняваме от котлона.
* Супа топчета се поднася топла, да пари, поръсена с нарязан на ситно магданоз. Всеки си я овкусява на вкус с смлян черен пипер, сол и оцет.
==================================================
ПИЛЕШКА СУПА
Време за приготвяне: Сравнително бързо
Продукти:
1 парче бяло пилешко месо
2 глави лук
1-2 моркова
1-2 картофа
1 зелена чушка
1 сармичка фиде
сол
черен пипер
1 кубче пилешки бульон / по желание/.
застройка:
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л.брашно
1 щипка лимонтозу
украса:суха чубрица, пресен магданоз, 1 с.л. олио, 1малък морков.
Начин на приготвяне:
Сложете месото да заври в 2 л студена вода. Отпенете го, добавете нарязаните на кубчета зеленчуци, подправките и по желание бульона. Щом месото е полуготово, сложете нарязаните на кубчета картофи, а след 5 мин. и фидето. Извадете свареното месо, нарежете го на кубчета и го върнете в тенджерата.
Направете варена застройка от яйцето, брашното и млякото и застройте супата.Настържете моркова на ситно ренде и го запържете до златисто в олиото.Прибавете към супата.Поръсете с лимонтозуто, стрита чубрица и ситно нарязан магданоз.
==================================================
РЕЦЕПТА ЗА ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ
Продукти
1 бр. пиле
1 бр. зелка
100 гр лук кромид стар
400 гр домати
3 бр. дафинов лист
15 бр. черен пипер на зърна
3 бр. бахар зърна
50 мл олио
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне
1. Пилето се нарязва на порции и се сварява с глава лук, един дафинов лист, половината черен пипер и бахара
2. Голяма зелка се нарязва на тънки ивички и се претрива със сол на вкус
3. Нарязаното зеле се сварява с около 300 мл от бульона от свареното пиле, за около 15-20 минути
4. В тава се слагат подвареното зеле и парчетата пилешко месо, ястието се подправя с червен пипер, дафинов лист и черен пипер на зърна и се залива с настъргани домати и олио
5. Зелето се запича на фурна за около 20 минути, като периодично се разбърква, за да не изсъхне или загори
6. По желание се поднася с люти чушки.
==================================================
ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТЕН СОС
Продукт * 700-800 г пилешко месо
* 400 г белени домати от консерва
* 2 глави лук
* 1 бр. дафинов лист
* 2 скилидки чесън
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. захар
* 1/2 ч.ч. връзка пресен магданоз
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. босилек
* черен пипер, сол
Приготвяне
Пилешкото месо се измива и се нарязва на порции. Нарязания на едро лук се запържва, след което върху него се добавя и месото. Слага се дафиновия лист и се покрива с капак. Оставя се така, докато месото побелее. Поръсва се с червен пипер. Добавят се нарязаните на дребно домати и захарта, разбърква се и се прибавя нарязания на ситно чесън. Ястието се поръсва с босилека, мащерката, черния пипер и солта. Разбърква се добре и се прехвърля в тавичка. Пече се в загрята фурна до готовност. При поднасяне се поръсва с пресния, нарязан на ситно магданоз.
===================================================
ЛУЧЕНА ЯХНИЯ С ПИЛЕ
* 1 кг пилешко месо
* 1/3 ч.ч. мазнина
* 800 г кромид лук или праз лук
* 1 ч.л. брашно
* 2 с.л. доматено пюре
* 500 г стерилизирани или пресни домати
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 клонче чубрица, може и стрита
* 1/2 ч.ч. вино
* 10 г масло
* 2 бр. дафинов лист
* магданоз
* сол, черен пипер
Категория: Ястия с пилешко месо
Тип: Българска кухня флаг
Сложност: Средна
Приготвяне
Месото се нарязва на хапки, запържва се леко в мазнина и се изважда. В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук (праз). Прибавят се разреденото с малко вода доматено пюре и червения пипер. Връща се запърженото месо. Слагат се останалите подправки без магданоза, малко топла вода и виното. Ястието къкри почти до готовност, тогава се прибавят доматите и леко запеченото брашно, което се размива предварително със сос от гозбата. Преди да се свали гозбата от котлона, се пуска бучката масло и се поръсва с магданоза.
===================================================
ПИЛЕШКА ЯХНИЯ С КАРТОФИ
Продукти
* 1 бр. голямо пиле
* 3 глави лук
* 3 с.л. олио
* 1 бр. чушка
* сол
* черен пипер
* 1 с.л. брашно
* 1 с.л. червен пипер
* 1 с.л. доматено пюре
* 500 г картофи
* 1 ч.л. чубрица
Приготвяне
Нарязват се на ситно лукът и чушката и се задушават в олиото и малко вода. Когато омекнат се прибавя и нарязаното месо от пилето и се запържва до зачервяване. Подправя се със сол, черен пипер и червен пипер, слага се брашното и се разбърква. Добавя се доматеното пюре, сипват се 3 ч.ч. вода и се оставя на котлона за около 20 минути. Добавят се нарязаните картофи и ястието се оставя на умерен огън до готовност на картофите и месото. Когато е готово се сваля от огъня, поръсва се с чубрица и се оставя да постои 10-15 минути преди сервиране.
===================================================
ПИЛЕ ФРИКАСЕ
Пиле фрикасе
Продукти
1 бр. пиле
600 мл бульон пилешки
200 мл краве кисело мляко
60 гр масло
50 гр брашно тип 500
2 бр. яйчен жълтък
1 бр. лимон
3 ск. чесън стар
Приготвяне
1.Сварете и нарежете пилето на порции
2.Запечете брашното в тиган до златист цвят
3.Добавете маслото, след което залейте с бульона от пилето
4.Бъркайте енергично, докато се получи гладка смес по посолете на вкус
5.Разбийте жълтъците с киселото мляко и добавете сока от лимона
6.Като бъркате непрекъснато, ги смесете с кашата и варете 5 минути
7.Преди да свалите от огъня, прибавете чесъна, нарязан наситно
8.Поръсете с черен пипер и добавете порциите пиле
9.Наръсете с магданоз.
============================================
СВИНСКО С КАРТОФИ
Продукти: 500 – 600гр.свинско месо, без кост
1 връзка зелен лук
2 – 3 с.л.олио
1 кг.картофи
пикантина
млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото, нарязано на едри парчета, се запържва до златисто в мазнината.
Добавя се лукът и се пърже още 3 – 4 минути.
Картофите се избелват и се нарязват на едро.
Месото и картофите се изсипват в тава и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Ястието се подправя с черен пипер и сол или пикантина на вкус. Тавата се покрива с фолио, което се надупчва с вилица. Печете се на 220 градуса, 1 и 1/2 - 2 часа.
Съвет на готвача:
Питие: червено вино/бира
=========================================
СВИНСКО С ГРАХ
Глава лук, 1 неголям морков, 10-15 зърна черен пипер, около 1 - 1.300 кг свински ребра или друго свинско месо, 1 буркан домати от консерва, 1 пакет замразен грах (около 500 гр) или 1 буркан, 2-3 бр дафинов лист, сол на вкус, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, щипка чубрица, по желание кубче бульон(гъбен, зеленчуков или свински).
За дресинга:
половин глава чесън, 3-4 с.л. олио, 2 с.л. оцет, магданоз.
Начин на приготвяне:
Задушаваме ситно нарязания лук и морков. След като омекне лука слагаме червения пипер и разбъркваме. Добавяме доматите и вече сварени и обезкостени ребра, както и част от бульона и изсипваме пакета с грах. Слагаме черния пипер и чубрицата. Оставяме да поври на слаб огън около 30 мин. Разбиваме с пасатор брашното с малко вода и го прибавяме при непрекъснато бъркане. Слагаме и дафиновия лист. Вари се около 10 мин като от време на време се разбърква.
Изчистеният чесън, олиото, оцета и 2 щипки сол слагаме в пасатора и правим гъст крем в който добавяме по-малко вода при непрекъснато включен пасатор докато ни хареса на гъстота (по-гъсто или по-рядко в зависимост от това как го предпочитате). Накрая му добавяме нарязания на ситно магданози разбъркваме с лъжица. От този сос се слага само по желание :) .
===================================================
СВИНСКО С КАРТОФИ
500 гр.свинско месо
около 700 гр картофи
1 глава лук
1 морков
малко доматки (консерва)
сол, чубрица, червен и черен пипер-на вкус
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука и моркова и заедно с месото(нарязано на хапки). Слагаме на котлона с малко вода. Оставяме да се задушава до омекване на месото. След това прибавяме картофите, нарязани на кубчета, наливаме вода, колкото да покрие картофите. Подправяме със сол, чубрица, червен и черен пипер и оставяме да ври до пълното омекване на картофите. След това добавяме доматките, оставяме да поври още 5 минутки, подправяме с магданоза и сваляме от огъня.
=============================================
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА
Необходими продукти за 4 порции
* 8 големи чушки
* 250 г кайма
* 1 ч. ч. ориз
* 2 с. л. олио
* 1 домат, обелен и нарязан на ситно
* 1 морков, нарязан на малки кубчета
* 1 глава лук, нарязан на ситно
* 1 ч. л. червен пипер
* 50 г целина, нарязана на малки кубчета
* 1 скилидка пресован чесън
* 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
* 1 с. л. брашно
* 1 кубче MAGGI Зеленчуков бульон
* 100 г кисело мляко
* 1 жълтък
* риган, чубрица, кимион, черен пипер
Начин на приготвяне
1. В загрятото олио се запържват лукът, чесънът, морковът и целината. Прибавят се червеният пипер, останалите подправки и каймата. Запържва се измитият ориз, прибавя се 1 ч. ч. вода. Оставя се да покъкри, докато оризът попие течността. Прибавя се доматът.
2. С получената плънка се пълнят чушките и се поставят в тавичка.
3. Кубчето MAGGI Зеленчуков бульон се разтваря в 500 мл гореща вода.
4. Чушките се заливат с бульона и ястието се пече около 20 мин. на 200° С, докато се зачервят чушките и се свари оризът. След това бульонът се прецежда и се смесват с предварително разбитите жълтък, кисело мляко и брашно. Сгъстява се за 2-3 мин. на котлона. Чушките се сервират с получения сос.
=============================================
БЯЛ СОС ЗА ПИПЕРКИ
3 пълни с.л. брашно
3 с.л.олио
3 жълтъка
кофичка кисело мляко
сол на вкус
Сосът се приготвя по следния начин: брашното се запържва до златисто в олиото на тих огън и се разрежда до гладка смес с водата от пиперките/не поема всичката вода/. Млякото, яйцата и солта се разбиват и се добавят към соса. При поднасянето пиперките във всяка порция се заливат с по един черпак от този сос.
2. И ОЩЕ ЕДИН НАЧИН
Когато чушките са вече готови си правя смес от 2 яйца+ 2 с.л. брашно + 1 коф.к.мляко + сол + черен пипер.Така направената смес изсипвам в тенджерата с чушките на слаба струя,като едновременно разклашам тенджерата с въртеливи движения.Накрая слагам щипка лимонтозу и пак разклащам тенджерата. ( слагам го за да не се сгъсти много след като изстине )Дозата е за 12-15 чушки.
==========================================
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ В ТЕНДЖЕРА
17-18 средно големи пиперки - за предпочитане зелени на цвят
1 кг. качествена кайма
1 чаена чаша ориз
1 голяма глава лук или връзка зелен
3-4 пресни домата
2 ч.л.чубрица
връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
4-5с.л.олио.
За соса:
3 пълни с.л. брашно
3 с.л.олио
3 жълтъка/може и целите яйца/
кофичка кисело мляко
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пиперките се измиват и се почистват от дръжките и семето, но без да се реже с нож цялата им горна част-само с притискане с палец/изтърбушват се/. От доматите се изрязват капачета за запушване на пиперките /някъде използват за тази цел брашно, но с доматени капачета е и по-вкусно и по-красиво/.
Измитият ориз, каймата, лукът и подправките, заедно с вътрешната част на доматите и кафена чашка вода се омесват добре и се задушават на тих огън при непрекъснато бъркане. Когато каймата побелее и стане на ситни трохи, съдът се оттегля, похлупва се и се оставя за десетина минути.
Напълват се пиперките и всяка се запушва с доматено капаче. Подреждат се в дълбока тенджера, поръсват се с червен пипер, поливат се с олиото, притискат се с чиния, заливат се с вода до ръба на чинията и се варят около 40 минути.
Сосът се приготвя по следния начин: брашното се запържва до златисто в олиото на тих огън и се разрежда до гладка смес с водата от пиперките/не поема всичката вода/. Млякото, яйцата и солта се разбиват и се добавят към соса. При поднасянето пиперките във всяка порция се заливат с по един черпак от този сос.
Някъде приготвят пълнените пиперки на фурна в тава, но уверявам ви, в тенджера са по-вкусни.
=================================================
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ В ТЕНДЖЕРА
Съставки:
* 700 г кайма
* 80 г мазнина
* 600 г пиперки
* 40 г ориз
* 1 глава лук
* 3-4 домата
* магданоз
* сол
* черен пипер.
Начин на приготвяне:
Пригответе най-напред плънката. Запържете ситно нарязания лук, прибавете доматеното пюре и измития ориз. Залейте с малко вода и оставете да поври. Прибавете горещата смес и подправките - сол, черен пипер, магданоз, към смляното месо и разбъркайте добре. Накрая сложете и доматите, предварително обелени и нарязани на ситно. Измийте пиперките, изчистете ги от дръжките и семето, посолете ги отвътре и ги напълнете, като внимавате плънката да не е много натъпкана. Върху всяка пиперка сложете парченце домат с люспата навън. По този начин външният вид и вкусът на ястието стават по-приятни.
Наредете пиперките в тенджерата, покрийте ги с бульон или вода, посолете и затворете тенджерата. Варете 10 минути.
Поднесете ястието, полято с бял сос (вж. рецептата за сарми с прясно зеле).
===============================================
ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
Продукти:
1 кг телешко месо
1 кг картофи, нарязани на големи парчета
1 глава лук,
3-4 моркова, нарязани на едри шайби
1 пиперка, нарязана на ситно
целина
магданоз
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото на парчета. Сложете да заври в тенджерата под налягане, заедно с 2 л. вода. Остранявайте пяната с решетъчна лъжица. След като бульона се изчисти сложете всички продукти - нарязаните на едро картофи(ако са по-дребни ги сложете цели), нарязаните на едро моркови ,лука, пиперката, целината, магданоза, солта и черния пипер. Затворете тенджерата, слоете на силен огън. След като заври, намалете и варете 40 минути.
Готовото ястие поднесете с бучка масло и ситно нарязан магданоз.
=================================================
Ш Н И Ц Е Л И
---------------------------------
1-вид
Продукти:
1/2 кг кайма
2 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.вода
2 средно големи картофа настъргани на ситно ренде
чубрица,черен пипер и сол на вкус
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесват се всички продукти много добре. С лъжица се взема от сместта и се слага в нагорещеното олио като се оформя на елипси. Пържи се от двете страни. Поднася се с всички видове салати.
Тагове: чубрица, ситно, черен, брашно, пипер, ренде, всички, пържене, смесват, Шницели
-------------------------------------------------------------------------------- 2-вид
Продукти:
250 г (1 пакетче) кайма
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша вода
4 яйца
чубрица
кимион
черен пипер
сол на вкус
1 глава лук
2 настъргани картофа
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с яйцата, нарязаната на дребно глава лук, настърганите картофи, брашното, водата и подправките.
Всички продукти се омесват добре.
Получава се полукаша, от която се загребва с голяма лъжица от добре разбърканата смес и се изсипва в загрято в тефлонов тиган олио.
====================================================
Страхотни сте ! ;)
Дирим кебапчета, ::) ::) ::) ::) ::) кюфтета(ама нашенски), кайсиева, гроздова, сливова ракия! :o :o :o :o
Понеже тук е темата за кулинария ,реших да ви попитам какво ви е мнението за тази печка/фурна която е подходяща за използване в камиона ?
*снимките са от интернет
Цитат на: Trucker_Boy - Сряда, 10 Август, 2011, 14:31:57
Понеже тук е темата за кулинария ,реших да ви попитам какво ви е мнението за тази печка/фурна която е подходяща за използване в камиона ?
На паркинг видях един да си прави храна в микровълнова. Така, че за едни е подходяща, за други може да е смешно, но всеки има различни потребности за удобство. Ако сме с американски кабини е перфектно, но нашите са малки. Ако някой ползва такова нещо да внимава с акумулаторите, защото после или манджа или няма ток.
ЛЕКИ ПЪТИщА !
Добре че не сме като братята поляци-с газовата бутилка в кабината.............
Цитат на: paco - Събота, 02 Юли, 2011, 14:06:24
Ето кяколко от моите рецепти.
ЗАСТРОЙКА ЗА СУПИ
Когато супата е готова приготвяме застройка от 1-разбит жълтък,4-супени лъжици кисело мляко, 1-с.л. брашно и един черпак от супата. Изсипваме на тънка стуя в супата.
--==============================================--
1 Б Я Л Б О Б Я Х Н И Я 1
500 гр.зрял фасул
2 моркова
1/2 консерва домати или 3 – 4 с.л.доматено пюре, размито във вода
олио
1 голяма глава лук
джоджен
2 с.л.брашно
1 кубче бульон
1 ч.л.сода
сол
Начин на приготвяне: Бобът се измива и се накисва в гореща вода. Достатъчно е около 1 час време. Бобът се отцежда, изсипва се в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля.
Добавят се морковите, настъргани на ренде, доматеното пюре, кубчето бульон, джодженът и лъжичката сода, за да се свари по – бързо бобът. Залива се с около 2 л.вода. След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 и 1/2 - 2 часа.
Ако е необходимо, се добавя още сол, на вкус.
Прави се запръжка от олиото, брашното, за сгъстяване, лука, нарязан на ситно, и червения пипер.
=================================================
СУПА ТОПЧЕТА
За топчетата:
250 гр. кайма смес
3 с.л. ориз
щипка чубрица
щипка смлян черен пипер
1 белтък
За бульона:
3-4 картофа
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 чушка
1 домат
50 гр ориз
1 с.л. олио
За застройката:
4 с.л. кисело мляко
1 жълтък
магданоз за поръсване
* В купа смесваме каймата, ориза, белтъка и овкусяваме с чубрица и черен пипер. Оформяме малки топчета и ги овалваме леко в брашно и подреждаме едно до друго в чиния докато заври бульона;
* В тенджера задушаваме нарязаните на ситно кромид лук, чушака, настъргания домат и морков в 1 с.л. олио. Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври;
* Оформените топчета пускаме едно по едно в кипящия бульон. След 15 мин добавяме нарязаните на ситно картофи, а след още 15 мин и измития ориз;
* Когато супата е готова приготвяме застройка от разбит жълтък, кисело мляко и 1 с.л. брашно и един черпак от супата. Изсипваме на тънка стуя в супата. Разбъркваме и когато заври (клокне) отстраняваме от котлона.
* Супа топчета се поднася топла, да пари, поръсена с нарязан на ситно магданоз. Всеки си я овкусява на вкус с смлян черен пипер, сол и оцет.
==================================================
ПИЛЕШКА СУПА
Време за приготвяне: Сравнително бързо
Продукти:
1 парче бяло пилешко месо
2 глави лук
1-2 моркова
1-2 картофа
1 зелена чушка
1 сармичка фиде
сол
черен пипер
1 кубче пилешки бульон / по желание/.
застройка:
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л.брашно
1 щипка лимонтозу
украса:суха чубрица, пресен магданоз, 1 с.л. олио, 1малък морков.
Начин на приготвяне:
Сложете месото да заври в 2 л студена вода. Отпенете го, добавете нарязаните на кубчета зеленчуци, подправките и по желание бульона. Щом месото е полуготово, сложете нарязаните на кубчета картофи, а след 5 мин. и фидето. Извадете свареното месо, нарежете го на кубчета и го върнете в тенджерата.
Направете варена застройка от яйцето, брашното и млякото и застройте супата.Настържете моркова на ситно ренде и го запържете до златисто в олиото.Прибавете към супата.Поръсете с лимонтозуто, стрита чубрица и ситно нарязан магданоз.
==================================================
РЕЦЕПТА ЗА ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ
Продукти
1 бр. пиле
1 бр. зелка
100 гр лук кромид стар
400 гр домати
3 бр. дафинов лист
15 бр. черен пипер на зърна
3 бр. бахар зърна
50 мл олио
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне
1. Пилето се нарязва на порции и се сварява с глава лук, един дафинов лист, половината черен пипер и бахара
2. Голяма зелка се нарязва на тънки ивички и се претрива със сол на вкус
3. Нарязаното зеле се сварява с около 300 мл от бульона от свареното пиле, за около 15-20 минути
4. В тава се слагат подвареното зеле и парчетата пилешко месо, ястието се подправя с червен пипер, дафинов лист и черен пипер на зърна и се залива с настъргани домати и олио
5. Зелето се запича на фурна за около 20 минути, като периодично се разбърква, за да не изсъхне или загори
6. По желание се поднася с люти чушки.
==================================================
ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТЕН СОС
Продукт * 700-800 г пилешко месо
* 400 г белени домати от консерва
* 2 глави лук
* 1 бр. дафинов лист
* 2 скилидки чесън
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. захар
* 1/2 ч.ч. връзка пресен магданоз
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. босилек
* черен пипер, сол
Приготвяне
Пилешкото месо се измива и се нарязва на порции. Нарязания на едро лук се запържва, след което върху него се добавя и месото. Слага се дафиновия лист и се покрива с капак. Оставя се така, докато месото побелее. Поръсва се с червен пипер. Добавят се нарязаните на дребно домати и захарта, разбърква се и се прибавя нарязания на ситно чесън. Ястието се поръсва с босилека, мащерката, черния пипер и солта. Разбърква се добре и се прехвърля в тавичка. Пече се в загрята фурна до готовност. При поднасяне се поръсва с пресния, нарязан на ситно магданоз.
===================================================
ЛУЧЕНА ЯХНИЯ С ПИЛЕ
* 1 кг пилешко месо
* 1/3 ч.ч. мазнина
* 800 г кромид лук или праз лук
* 1 ч.л. брашно
* 2 с.л. доматено пюре
* 500 г стерилизирани или пресни домати
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 клонче чубрица, може и стрита
* 1/2 ч.ч. вино
* 10 г масло
* 2 бр. дафинов лист
* магданоз
* сол, черен пипер
Категория: Ястия с пилешко месо
Тип: Българска кухня флаг
Сложност: Средна
Приготвяне
Месото се нарязва на хапки, запържва се леко в мазнина и се изважда. В същата мазнина се запържва нарязания на ситно лук (праз). Прибавят се разреденото с малко вода доматено пюре и червения пипер. Връща се запърженото месо. Слагат се останалите подправки без магданоза, малко топла вода и виното. Ястието къкри почти до готовност, тогава се прибавят доматите и леко запеченото брашно, което се размива предварително със сос от гозбата. Преди да се свали гозбата от котлона, се пуска бучката масло и се поръсва с магданоза.
===================================================
ПИЛЕШКА ЯХНИЯ С КАРТОФИ
Продукти
* 1 бр. голямо пиле
* 3 глави лук
* 3 с.л. олио
* 1 бр. чушка
* сол
* черен пипер
* 1 с.л. брашно
* 1 с.л. червен пипер
* 1 с.л. доматено пюре
* 500 г картофи
* 1 ч.л. чубрица
Приготвяне
Нарязват се на ситно лукът и чушката и се задушават в олиото и малко вода. Когато омекнат се прибавя и нарязаното месо от пилето и се запържва до зачервяване. Подправя се със сол, черен пипер и червен пипер, слага се брашното и се разбърква. Добавя се доматеното пюре, сипват се 3 ч.ч. вода и се оставя на котлона за около 20 минути. Добавят се нарязаните картофи и ястието се оставя на умерен огън до готовност на картофите и месото. Когато е готово се сваля от огъня, поръсва се с чубрица и се оставя да постои 10-15 минути преди сервиране.
===================================================
ПИЛЕ ФРИКАСЕ
Пиле фрикасе
Продукти
1 бр. пиле
600 мл бульон пилешки
200 мл краве кисело мляко
60 гр масло
50 гр брашно тип 500
2 бр. яйчен жълтък
1 бр. лимон
3 ск. чесън стар
Приготвяне
1.Сварете и нарежете пилето на порции
2.Запечете брашното в тиган до златист цвят
3.Добавете маслото, след което залейте с бульона от пилето
4.Бъркайте енергично, докато се получи гладка смес по посолете на вкус
5.Разбийте жълтъците с киселото мляко и добавете сока от лимона
6.Като бъркате непрекъснато, ги смесете с кашата и варете 5 минути
7.Преди да свалите от огъня, прибавете чесъна, нарязан наситно
8.Поръсете с черен пипер и добавете порциите пиле
9.Наръсете с магданоз.
============================================
СВИНСКО С КАРТОФИ
Продукти: 500 – 600гр.свинско месо, без кост
1 връзка зелен лук
2 – 3 с.л.олио
1 кг.картофи
пикантина
млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото, нарязано на едри парчета, се запържва до златисто в мазнината.
Добавя се лукът и се пърже още 3 – 4 минути.
Картофите се избелват и се нарязват на едро.
Месото и картофите се изсипват в тава и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Ястието се подправя с черен пипер и сол или пикантина на вкус. Тавата се покрива с фолио, което се надупчва с вилица. Печете се на 220 градуса, 1 и 1/2 - 2 часа.
Съвет на готвача:
Питие: червено вино/бира
=========================================
СВИНСКО С ГРАХ
Глава лук, 1 неголям морков, 10-15 зърна черен пипер, около 1 - 1.300 кг свински ребра или друго свинско месо, 1 буркан домати от консерва, 1 пакет замразен грах (около 500 гр) или 1 буркан, 2-3 бр дафинов лист, сол на вкус, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, щипка чубрица, по желание кубче бульон(гъбен, зеленчуков или свински).
За дресинга:
половин глава чесън, 3-4 с.л. олио, 2 с.л. оцет, магданоз.
Начин на приготвяне:
Задушаваме ситно нарязания лук и морков. След като омекне лука слагаме червения пипер и разбъркваме. Добавяме доматите и вече сварени и обезкостени ребра, както и част от бульона и изсипваме пакета с грах. Слагаме черния пипер и чубрицата. Оставяме да поври на слаб огън около 30 мин. Разбиваме с пасатор брашното с малко вода и го прибавяме при непрекъснато бъркане. Слагаме и дафиновия лист. Вари се около 10 мин като от време на време се разбърква.
Изчистеният чесън, олиото, оцета и 2 щипки сол слагаме в пасатора и правим гъст крем в който добавяме по-малко вода при непрекъснато включен пасатор докато ни хареса на гъстота (по-гъсто или по-рядко в зависимост от това как го предпочитате). Накрая му добавяме нарязания на ситно магданози разбъркваме с лъжица. От този сос се слага само по желание :) .
===================================================
СВИНСКО С КАРТОФИ
500 гр.свинско месо
около 700 гр картофи
1 глава лук
1 морков
малко доматки (консерва)
сол, чубрица, червен и черен пипер-на вкус
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука и моркова и заедно с месото(нарязано на хапки). Слагаме на котлона с малко вода. Оставяме да се задушава до омекване на месото. След това прибавяме картофите, нарязани на кубчета, наливаме вода, колкото да покрие картофите. Подправяме със сол, чубрица, червен и черен пипер и оставяме да ври до пълното омекване на картофите. След това добавяме доматките, оставяме да поври още 5 минутки, подправяме с магданоза и сваляме от огъня.
=============================================
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА
Необходими продукти за 4 порции
* 8 големи чушки
* 250 г кайма
* 1 ч. ч. ориз
* 2 с. л. олио
* 1 домат, обелен и нарязан на ситно
* 1 морков, нарязан на малки кубчета
* 1 глава лук, нарязан на ситно
* 1 ч. л. червен пипер
* 50 г целина, нарязана на малки кубчета
* 1 скилидка пресован чесън
* 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
* 1 с. л. брашно
* 1 кубче MAGGI Зеленчуков бульон
* 100 г кисело мляко
* 1 жълтък
* риган, чубрица, кимион, черен пипер
Начин на приготвяне
1. В загрятото олио се запържват лукът, чесънът, морковът и целината. Прибавят се червеният пипер, останалите подправки и каймата. Запържва се измитият ориз, прибавя се 1 ч. ч. вода. Оставя се да покъкри, докато оризът попие течността. Прибавя се доматът.
2. С получената плънка се пълнят чушките и се поставят в тавичка.
3. Кубчето MAGGI Зеленчуков бульон се разтваря в 500 мл гореща вода.
4. Чушките се заливат с бульона и ястието се пече около 20 мин. на 200° С, докато се зачервят чушките и се свари оризът. След това бульонът се прецежда и се смесват с предварително разбитите жълтък, кисело мляко и брашно. Сгъстява се за 2-3 мин. на котлона. Чушките се сервират с получения сос.
=============================================
БЯЛ СОС ЗА ПИПЕРКИ
3 пълни с.л. брашно
3 с.л.олио
3 жълтъка
кофичка кисело мляко
сол на вкус
Сосът се приготвя по следния начин: брашното се запържва до златисто в олиото на тих огън и се разрежда до гладка смес с водата от пиперките/не поема всичката вода/. Млякото, яйцата и солта се разбиват и се добавят към соса. При поднасянето пиперките във всяка порция се заливат с по един черпак от този сос.
2. И ОЩЕ ЕДИН НАЧИН
Когато чушките са вече готови си правя смес от 2 яйца+ 2 с.л. брашно + 1 коф.к.мляко + сол + черен пипер.Така направената смес изсипвам в тенджерата с чушките на слаба струя,като едновременно разклашам тенджерата с въртеливи движения.Накрая слагам щипка лимонтозу и пак разклащам тенджерата. ( слагам го за да не се сгъсти много след като изстине )Дозата е за 12-15 чушки.
==========================================
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ В ТЕНДЖЕРА
17-18 средно големи пиперки - за предпочитане зелени на цвят
1 кг. качествена кайма
1 чаена чаша ориз
1 голяма глава лук или връзка зелен
3-4 пресни домата
2 ч.л.чубрица
връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
4-5с.л.олио.
За соса:
3 пълни с.л. брашно
3 с.л.олио
3 жълтъка/може и целите яйца/
кофичка кисело мляко
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пиперките се измиват и се почистват от дръжките и семето, но без да се реже с нож цялата им горна част-само с притискане с палец/изтърбушват се/. От доматите се изрязват капачета за запушване на пиперките /някъде използват за тази цел брашно, но с доматени капачета е и по-вкусно и по-красиво/.
Измитият ориз, каймата, лукът и подправките, заедно с вътрешната част на доматите и кафена чашка вода се омесват добре и се задушават на тих огън при непрекъснато бъркане. Когато каймата побелее и стане на ситни трохи, съдът се оттегля, похлупва се и се оставя за десетина минути.
Напълват се пиперките и всяка се запушва с доматено капаче. Подреждат се в дълбока тенджера, поръсват се с червен пипер, поливат се с олиото, притискат се с чиния, заливат се с вода до ръба на чинията и се варят около 40 минути.
Сосът се приготвя по следния начин: брашното се запържва до златисто в олиото на тих огън и се разрежда до гладка смес с водата от пиперките/не поема всичката вода/. Млякото, яйцата и солта се разбиват и се добавят към соса. При поднасянето пиперките във всяка порция се заливат с по един черпак от този сос.
Някъде приготвят пълнените пиперки на фурна в тава, но уверявам ви, в тенджера са по-вкусни.
=================================================
ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ В ТЕНДЖЕРА
Съставки:
* 700 г кайма
* 80 г мазнина
* 600 г пиперки
* 40 г ориз
* 1 глава лук
* 3-4 домата
* магданоз
* сол
* черен пипер.
Начин на приготвяне:
Пригответе най-напред плънката. Запържете ситно нарязания лук, прибавете доматеното пюре и измития ориз. Залейте с малко вода и оставете да поври. Прибавете горещата смес и подправките - сол, черен пипер, магданоз, към смляното месо и разбъркайте добре. Накрая сложете и доматите, предварително обелени и нарязани на ситно. Измийте пиперките, изчистете ги от дръжките и семето, посолете ги отвътре и ги напълнете, като внимавате плънката да не е много натъпкана. Върху всяка пиперка сложете парченце домат с люспата навън. По този начин външният вид и вкусът на ястието стават по-приятни.
Наредете пиперките в тенджерата, покрийте ги с бульон или вода, посолете и затворете тенджерата. Варете 10 минути.
Поднесете ястието, полято с бял сос (вж. рецептата за сарми с прясно зеле).
===============================================
ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
Продукти:
1 кг телешко месо
1 кг картофи, нарязани на големи парчета
1 глава лук,
3-4 моркова, нарязани на едри шайби
1 пиперка, нарязана на ситно
целина
магданоз
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото на парчета. Сложете да заври в тенджерата под налягане, заедно с 2 л. вода. Остранявайте пяната с решетъчна лъжица. След като бульона се изчисти сложете всички продукти - нарязаните на едро картофи(ако са по-дребни ги сложете цели), нарязаните на едро моркови ,лука, пиперката, целината, магданоза, солта и черния пипер. Затворете тенджерата, слоете на силен огън. След като заври, намалете и варете 40 минути.
Готовото ястие поднесете с бучка масло и ситно нарязан магданоз.
=================================================
Ш Н И Ц Е Л И
---------------------------------
1-вид
Продукти:
1/2 кг кайма
2 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.вода
2 средно големи картофа настъргани на ситно ренде
чубрица,черен пипер и сол на вкус
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесват се всички продукти много добре. С лъжица се взема от сместта и се слага в нагорещеното олио като се оформя на елипси. Пържи се от двете страни. Поднася се с всички видове салати.
Тагове: чубрица, ситно, черен, брашно, пипер, ренде, всички, пържене, смесват, Шницели
-------------------------------------------------------------------------------- 2-вид
Продукти:
250 г (1 пакетче) кайма
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша вода
4 яйца
чубрица
кимион
черен пипер
сол на вкус
1 глава лук
2 настъргани картофа
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с яйцата, нарязаната на дребно глава лук, настърганите картофи, брашното, водата и подправките.
Всички продукти се омесват добре.
Получава се полукаша, от която се загребва с голяма лъжица от добре разбърканата смес и се изсипва в загрято в тефлонов тиган олио.
====================================================
пич сБръкал си профисията :) или си бил готвач ???
Цитат на: Димитър Гебшеменов - Четвъртък, 11 Август, 2011, 19:39:56
Добре че не сме като братята поляци-с газовата бутилка в кабината.............
Колега, не зная как е в Афганистан, но до скоро из EU валеше всеки ден. Когато в ремаркето няма място или е пломбирано и аз го припалвам /котлона/ в кабината. Други пушат в нея, но това се приема за нормално /Нормално ли е?/ .
А PVC бутилки с какво ли ги пълнят в кабините си ? (http://s19.rimg.info/e4e327e915aeadab4e3eb1d185f1f735.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1238504583.html) . Виждал съм и БГ шофьори да изхвърлят бутилки.
"Във всяко село има мохабет, във всяка къща табихет." -така казваше дядо ми.
Всеки прави каквото иска у дома си / кабината/.
В момента не вали и излизам навън с котлона, грила и ...с каквото съм заредил хладилника.
ЛЕКИ ПЪТИщА !
Е аз съм по тези рецепти : малко месо,малко картофи и каквото друго има всичко в тенджерата!
Цитат на: Димитър Гебшеменов - Четвъртък, 11 Август, 2011, 19:39:56
Добре че не сме като братята поляци-с газовата бутилка в кабината.............
Как си готвиш или притопляш яденето ако не е тайна ? ;D
От доста време се каня да пусна тази тема, но все време не намирам или ме мързи (второто е вяното :) ).
И така, тези от нас които им се е налагало да работят или все още работят на Европейски линий и релации за по дълъг период, и не слизат от камиона по 2-3 или повече месеца, им се налага да си приготвят сами маджата на газовия котлон (прилежно заслонен с картон за да не го гаси вятъра).
Та не е лошо да си обменим някоя и друга чисто шофьорска рецепта за бърза, лесна и вкусна манджица, и не на последно място здравословна защото нашия начин на живот ни поставя в положение да се храним изключително нездравословно.
Много моля не пишете как да си опечем пържола на скара или на тиган, или как да си опържим картофи или яйца. Мисля че всеки знае как да направи горепосочените гозби, а и не това са няй здравословните неща за ядене.
Шофьорската гозба трябва да отговаря на тези условия:
1. Да може да се приготвя на газов котлон.
2. Да се приготвя бързо и лесно.
3. Да е от достъпни продукти (т.е. намират се в Лидл-а)
4. Да става за ядене и два дни след приговянето.
Хайде да ви видя сега.
Ако има интерес ще пусна някоя Дедова рецепта за вкусна гозба.
Дедо, виж тази тема - http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=174.0
В нея са пуснати няколко рецепти.
Няма нужда от теми които се повтарят. ;)
Цитат на: Trucker_Boy - Неделя, 16 Октомври, 2011, 19:39:46
Дедо, виж тази тема - http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=174.0
В нея са пуснати няколко рецепти.
Няма нужда от теми които се повтарят. ;)
Абе рових из форума за такава тема но не намерих, то много раздели много теми бе. Нищо от много глава не боли. А и това ми е първа тема която пускам, така че не ми се сърдете, Старец изтрещел нали съм.
Де-до, да не ти мине ищаха?
Ще чакаме да споделиш твоите изпитани рецепти в препоръчаната тема от колегата.
Цитат на: комбайнер - Неделя, 16 Октомври, 2011, 23:00:07
Де-до, да не ти мине ищаха?
Ще чакаме да споделиш твоите изпитани рецепти в препоръчаната тема от колегата.
Нека си я и тази тема. Все пак Дедо е решил да ни попита и не е редно да му разместваме първата тема. Ако събере много участници, може да направим един раздел "Готварство". :D
Предлага да се смени името на темата от сегашната на "Рецептите на DeDo Vi" ;D ;D ;D ;D
Цитат на: admin - Понеделник, 17 Октомври, 2011, 00:52:35
Цитат на: комбайнер - Неделя, 16 Октомври, 2011, 23:00:07
Де-до, да не ти мине ищаха?
Ще чакаме да споделиш твоите изпитани рецепти в препоръчаната тема от колегата.
Нека си я и тази тема. Все пак Дедо е решил да ни попита и не е редно да му разместваме първата тема. Ако събере много участници, може да направим един раздел "Готварство". :D
Не съм много съгласен да правим чак цял раздел "Готварство" една тема е достатъчна.
Ако се създаде такъв раздел после ще има нужда и от други, като градинарство,стругарство,ловджииство и подобни.След наводняването на форума с безмислени раздели май ще трябва да сменяме името му.
И аз не съм съгласен за цел раздел "готварство" и чакам от DeDo Vi някоя и друга рецепта в съответната тема.
Сигурен съм, че има истински изпитани рецепти и ще бъде добър да сподели опита си.
Не давате човек да се пошегува. Естествено, че няма да има такъв раздел. :)
Дедо много се изписа и рецепти няма.
Аз ще споделя как си приготвям бобец.
Взимаме от Италия ако може в Лидл на буркани,ако не от където и да е 4 консерви или буркана полусварен боб.
Наденици подобни на македонските.
Лук на вкус аз слагам две малки глави.
Сипваме мазнината в тенджерата(аз ползвам зехтин) не много колкото да покрие дъното.
Сипваме нарязаният лук и малко червен пипер(една лъжица може и половина или две).
Разбърквам докато лукът придобие златист до оранжев цвят.После сипвам около 300-500грама вода и продължаваме да бъркаме.В една чаша или купа разбивам брашно в зависимост от гъстотата която искам(никога не ми става една и съща).
Изсипвам сместа вътре в тенджерата и продължавам да бъркам,веднага след това доливам с вода,после добавям бобът,черен пипер,сол.Ако ми се струва постно добавям още зехтин.Оставям да ври на не много силен огън за около 30-40мин и после добавям наденицата,чубрица ако имам и след още 10мин доматен сос или паста.След още 10-15мин трябва да е готов,аз го познавам по това,че люспите на бобецът се отделят.
Добър апетит.
Картофена,грах и нахут утре.
Прегледах старата тема за рецепти, и от нея разбрах че повечето от нас са хора естети когато става въпрос за софрата. Не са любители на сандвичите и не ги мързи да извадят котлона и такъмите дори и да вали. Лично аз от няколко месеца рядко готвя (въпреки че обичам да готвя, дори и в къщи готвя понякога), защото пътувам само Турция и Ирак а там в ресторантите е евтино и вкусно.
Ето и една рецепта от мен:
Около половин килограм свинско месо нарязано на кубчета.
Две глави кромид лук.
Една зелена чушка.
Около 200г. пресни печурки.
Два домата.
Запържвате месото в тигана докато не му излезе водата, и да стане леко златисто.
Предварително нарязвате лука, гъбите, чушката, и доматите и ги смесвате в някакъв съд посолявате ги за да омекнат малко, докато се пържи месото.
След като сте запържили месото сипвате и зарзавата при него за да не е самотно в тиганя.
Намалявате огъня на котлона, сипвате си един аперитив сядате до котлона и разбърквате периодически за да не загори. след около 15 минути е готово. Овкусявате с каквато подправка си обичате аз слагам и малко лют пипер но...
Това е нещо като каварма за около 4 порции, затова ви трябва по-голям тиган.
Към тази манджа върви и картофено пюре.
Аз правя пюрето от пресни картофи а не от пликче.
Ето как става чудесно пюре от пресни картофи:
Обелвате и нарязвате картофите на ситни кубчета, сварявате ги докато не омекнат яко. Намачквате ги с няквкъв уред за мачкане (в всеки магазин се продават такива уреди). Добавяте малко пресно мляко масло и малко олио, бъркате яко и готово.
Много хубава рецепта,ще я пробвам.
Здравейте,ето ви една рецепта от мен-Постен боб по Пимкаджийски;необходими продукти:1буркан боб от АЛДИ ,200гр. бекон и 250гр.доматено пюре от ЕВРОСПИН,1глава кромид-лук,кимион,чер пипер,магданоз и най-важното джоджен от България.Запържваме лука и бекона,след това добавяме доматеното пюре и боба.Запържваме всичко това за около 5мин.,като добавяме чер пипер и кимион на вкус.Накрая добавяме 2-3чаши вода и след като заври манджата се добавя магданоз джоджен.Да ви е вкусно,върви много добре с чаша червено вино. :)
Цитат на: Trucker_Boy - Понеделник, 17 Октомври, 2011, 20:30:57
Цитат на: admin - Понеделник, 17 Октомври, 2011, 00:52:35
Цитат на: комбайнер - Неделя, 16 Октомври, 2011, 23:00:07
Де-до, да не ти мине ищаха?
Ще чакаме да споделиш твоите изпитани рецепти в препоръчаната тема от колегата.
Нека си я и тази тема. Все пак Дедо е решил да ни попита и не е редно да му разместваме първата тема. Ако събере много участници, може да направим един раздел "Готварство". :D
Не съм много съгласен да правим чак цял раздел "Готварство" една тема е достатъчна.
Ако се създаде такъв раздел после ще има нужда и от други, като градинарство,стругарство,ловджииство и подобни.След наводняването на форума с безмислени раздели май ще трябва да сменяме името му.
Защо пък, ,,Не!"? Това не е ли част от ежедневието на един БГ шофьор по международните пътища?
Не мога да се съглася с мнението ви!
Мене лично не ми харесва как готвят по ресторантите и заведенията за бързо хранене. Ползвам лукса само по фериботите и при това с не особено желание. И все пак, раздела е извън масовата дейност-транспорта.
Ако се погледне по-обективно в разделите и темите във форума има доста излишъци, ::) (мое мнение). Не мисля, че темата на ДеДоВи е празнота във форума! Може да се дублира, но си е от полза за нас шофьорите!
;) Аз отдавна все разправям сред приятели , че има колеги които могат да сложат в джоба си много майстори готвачи които се тъкмят по заведенията. Импровизацията винаги става и е много по вкусна от всякакви ресторантски менюта. ;D ;)
http://napolovina.com/offer.php?id=759
Вярно бе, бях я забравил тази тема. Пнеже от доста време не съм готвил на сандъка.
Но ето ви една гозбица:
Сварявате едно пиле (може и бутчета или гърди(гърдите да са без сутиен:) )
обезкостявате го.
Отделно сварявате ориз (от оня дето се вари заедно с пликчето и става за 10мин. в Лидъл се продава)
като се свари ориза му слагате малко масълце.
Отделно запържвате леко от ония замразените микс-зеленчуци дето ги има във фризерите на Лидъла.
смесвате всичко заедно слагате подправки на вкус (може и на цвят)
И ето ви Ризото с пиле и зеленчуци.
Да ви е сладко.
Страхотни рецепти пускаш дето.
Може би в тази тема може да се обсъди въпроса за котлоните....
Къде в Европа може да се зареждат газовите котлони, защото аз до колкото знам там няма газостанции ?
Цитат на: Trucker_Boy - Неделя, 04 Декември, 2011, 00:35:43
Страхотни рецепти пускаш дето.
Може би в тази тема може да се обсъди въпроса за котлоните....
Къде в Европа може да се зареждат газовите котлони, защото аз до колкото знам там няма газостанции ?
Тракерчо, може и в европа да се зареждат котлони. Как мислиш съм изкарвал по 3 месеца вътрешно в Европа? Има няколко стратигически газозтанциики във Франция където си зареждам котлона, но там трябва да се действа с много такт. В Испания има една газостанция във Барселона, тя се намира вътре в ЗОНА ФРАНКА. Там се зареждат котлони, собствениците са българи. Иначе във Франция и Италия спираш на закътани газостанции и питаш дали може да си заредиш котлона, ако ти откажат не настояваш ами спираш на следващата и така докато все някъде стане номера. В Италия последната бензиностанция преди тунела Мон Блан Аджип май беше, там става да си заредиш котлона. В момента не се сещам за други но когато се сетя ще пиша.
Цитат на: DeDo Vi - Неделя, 04 Декември, 2011, 13:05:49
Цитат на: Trucker_Boy - Неделя, 04 Декември, 2011, 00:35:43
Страхотни рецепти пускаш дето.
Може би в тази тема може да се обсъди въпроса за котлоните....
Къде в Европа може да се зареждат газовите котлони, защото аз до колкото знам там няма газостанции ?
Тракерчо, може и в европа да се зареждат котлони. Как мислиш съм изкарвал по 3 месеца вътрешно в Европа? Има няколко стратигически газозтанциики във Франция където си зареждам котлона, но там трябва да се действа с много такт. В Испания има една газостанция във Барселона, тя се намира вътре в ЗОНА ФРАНКА. Там се зареждат котлони, собствениците са българи. Иначе във Франция и Италия спираш на закътани газостанции и питаш дали може да си заредиш котлона, ако ти откажат не настояваш ами спираш на следващата и така докато все някъде стане номера. В Италия последната бензиностанция преди тунела Мон Блан Аджип май беше, там става да си заредиш котлона. В момента не се сещам за други но когато се сетя ще пиша.
Точно заради вътрешното каране се интересувам от зарежданията.
Много благодаря за информацията, +1
Ето това е последната бензиностанция в Италия преди тунела Мон Блан, точно преди касите дето е Аутопорто-то. Там може да си заредите котлона. НО, първо питайте и бъдете тактични, и оставете 1 евро бакшиш на пича.
(http://media.snimka.bg/9765/025785822.jpg?r=0)
Едно огромно благодаря Дедо , +1 !
Ако случайно се сетиш за още места пускай.
Ето още една газостанция където може да си заредите котлона. Това се намира във Франция, близо до границата с Белгия. Бензиностанцията е TOTAL и винаги има камиони на Willi Betz. Там също не е зле да сте тактични и да питате първо. Запомнете!!! Когато отивате да зареждате котлона трябва да е в найлонов плик бутилката за да не се вижда. И най ВАЖНОТО е да имате преходник за Газоколонка. Там също е прието да дадете 1 евро отгоре за кафе на мацката.
(http://media.snimka.bg/9765/025786265.jpg?r=0)
Ето и от мен една-две рецепти.
Зелен фасул по гръцки /приятел грък ми я даде/
Продукти:
40 мл зехтин /или олио/, кромид лук малка глава, 2 скилидки /аз слагам и по-вече/ чесън, малко доматено пюре, 1 ч.л.риган,една червена чушка, буркан домашно стерилизиран или купен зелен фасул /400 гр./
Как го приготвям:
Обелвам лука и чесъна и го нарязвам на ситно.
В дълбока тенджера сгорещявам зехтина и запържвам в него лука и чесъна до прозрачност.
Разтварям доматеното пюре в 150 милилитра вода.
Сипвам фасула в тенджерата, разбърквам го и добавям разреденото пюре, ако е необходимо, доливам малко вода /ако има и кубче телешки бульон в нея е супер/.
Похлупвам тенджерата и оставям фасула да се задушава 25 минути на тих огън.
Поръсвам с ригана, сол, чубрица и черен пипер на вкус.
Варя още десетина минути.
Отхлупвам и варя, докато течността се изпари.
Измивам чушката и я почиствам от дръжката и семето.
Нарязвам я на тънки ивички и я слагам я при фасула и след няколко минути ястието е готово.
И става супер. Само че аз, докато изстива това нещо, запържвам леко нещо пушено – гърди, флейка, бузи /от този род/ и го мушвам и него в тенджерата.
А преди няколко дни импровизирах това :
Запържих сланина с месце по нея и кожичка, ама леко. Извадих я, в същото олио запържих свинска флейка и малко телешко шкембе /мисля, че и без него ще стане, но то придава специфичен вкус, че и мазнота/. Извадих и тях и при сланината. В същото олио запържих глава лук. Преди да го извадя, добавих ситно нарязани десетина скилидки чесън и чаена лъжичка червен пипер. Като се позапържи червения пипер, сипах и едно шише от 200 гр. настъргани домати, консервирани. Това също отиде към отделените вече изпържени неща.
През това време / бяхме с колега и ползвахме втори котлон/, в тенджерка вреше зрял боб с един нарязан на дребни кубчета морков. Като поомекна бобът, сложих щипка чер пипер, чубрица, джоджен /ние му викаме юзум/, риган /листенца/, поварих десетина минути, изсипах изпържените неща, посолих, пуснах мерудийца сушена. Съжалих, че нямах прясна чушка, ароматът е друг. Още две минути. Забравих да спомена за сухи люти чушлета - те просто са задължителни в последните двадесетина минути от готвенето.
Сипахме си – разкош, ще си изгорим езиците от желание да го ядем това творение.
А когато започвах това ястие, колегата /когото виждах за пръв път, трябваше да го въведа в дадената дестинация/ ме уверяваше, че надали ще яде, бил претенциозен много. Като си хапна, каза : "То бива вкуснотия, ама чак пък толкоз"
Ако някой реши да опита, да сподели дали му е харесало. Аз на път при дългите паузи обичам да си готвя, рецепти много...
Укета ,ако мое Ви замолим за некоя рецепта за сезона,че у тия жеги от таратор и домати и краставици почва да втръсва.
Цитат на: Бриги Бичкията - Четвъртък, 26 Юли, 2012, 13:45:03
Укета ,ако мое Ви замолим за некоя рецепта за сезона,че у тия жеги от таратор и домати и краставици почва да втръсва.
:oПробвай да добавиш ледена ракия ;) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Цитат на: ET VIT-93 - Четвъртък, 26 Юли, 2012, 13:49:13
:oПробвай да добавиш ледена ракия ;) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Разправят,че диня и мастика било по-добро. ;)
На мене от хубави домати и диня никога не ми втръсва. Всеки ден изядам по 2-3кг домати със доста сирене. Лятото не се яде друго.
Цитат на: Бриги Бичкията - Четвъртък, 26 Юли, 2012, 14:01:15
Разправят,че диня и мастика било по-добро. ;)
То кое и да избереш нема да сбъркаш.Пък и некоя мръвка със студена бира пак не е за отказване.
Цитат на: Бриги Бичкията - Четвъртък, 26 Юли, 2012, 13:45:03
Укета ,ако мое Ви замолим за некоя рецепта за сезона,че у тия жеги от таратор и домати и краставици почва да втръсва.
Домати и кисело мляко в жегата не е никак добра комбинация. Няма нищо по-хубаво в момента от мариновани пилешки пържоли от бут на скара и студена бира. Може и без хляб за по-добра фигура.
Колеги, който иска може да види тази програма - Domestic Kitchen FX / Домашен Кулинар.
Домашен Кулинар FX е безплатна програма за готварски рецепти и практични съвети.
Мисля , че поне си струва да я прегледате и дано е полезна на всички.
Цитат на: SOLAR - Четвъртък, 11 Август, 2011, 20:55:00
Колега, не зная как е в Афганистан, но до скоро из EU валеше всеки ден. Когато в ремаркето няма място или е пломбирано и аз го припалвам /котлона/ в кабината. Други пушат в нея, но това се приема за нормално /Нормално ли е?/ .
А PVC бутилки с какво ли ги пълнят в кабините си ? (http://s19.rimg.info/e4e327e915aeadab4e3eb1d185f1f735.gif) (http://smajliki.ru/smilie-1238504583.html) . Виждал съм и БГ шофьори да изхвърлят бутилки.
"Във всяко село има мохабет, във всяка къща табихет." -така казваше дядо ми.
Всеки прави каквото иска у дома си / кабината/.
В момента не вали и излизам навън с котлона, грила и ...с каквото съм заредил хладилника.
ЛЕКИ ПЪТИщА !
Ти да не искаш да кажеш че пикаят в шишета в кабината!!???
Колега,ти как мислиш с какво са пълни тези бутилки?