• Welcome to Форум на българските шофьори.

Има ли криза в България?

Започната от admin, Сряда, 21 Септември, 2011, 18:29:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Има ли криза в България?

Да
11 (78.6%)
Не
3 (21.4%)
Нямам мнение
0 (0%)

Общ брой гласове: 14

!na

Бригадире, едва ли ще мога да го обясня с няколко думи.
Темата наистина е много дълга.
Примерът на Данчо също е удачен.

По отношение на заплати и безработица - по принцип те са втората и трета вълна на кризата, след спада в потреблението и производството. Икономиката започва да се възстановява, но хората реално ще го усетят на по-късен етап.

Цитат на: Бригадира - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:03:35
:) колко и да е завъртяно баце всичко е абсолютно нормално и навързано в твоя пример.
Просто ги няма парите аз тва се мъча да питам къде изчезнаха парите?

Физически никога не ги е имало, това е.
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

!na

loshdancho

Пара не е имало никога, просто имаше кредити и като спряха всичко гръмна.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

admin

И като казвате, че в България няма налични "живи" пари, мислите ли, че в останалите страни от ЕС разплащанията стават с налични пари и в брой? Не е в това проблема, но не държа да влизам в подобен спор. Личното ми мнение е, че така наречените наши "бизнесмени" не обичат да се издължават качествено и в срок. Нито на контрагенти, нито на персонал.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

!na

Цитат на: admin - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:07:01
И като казвате, че в България няма налични "живи" пари, мислите ли, че в останалите страни от ЕС разплащанията стават с налични пари и в брой? Не е в това проблема, но не държа да влизам в подобен спор. Личното ми мнение е, че така наречените наши "бизнесмени" не обичат да се издължават качествено и в срок. Нито на контрагенти, нито на персонал.

Е как да не е в това проблема?!
Не помниш ли фалита на Лемън Брадърс в Щатите през 2008-ма?
От там тръгна всичко и се спука големия балон с несъществуващите пари в световен мащаб.

А как ще коментираш факта, че фирми от Западна Европа бавят плащания?

Механик-водач

http://www.kamioni.bg/rdetails/3/28/1/1747
Колеги ,
Моето мнение съвпада напълно със статията ,само не виждам идеята да просъществува с родни превозвачи .
Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Никога не спори с глупак. Хората може да не разберат кой е умният!

Бриги Магнито

Примера на Данчо не е пример,защото всички стават длъжници заради един а този един е примерно някой строител взел парите от кредит или спестени на хората.
Хора съвсем сериозно ви питам как в България изчезнаха парите изведнъж?
Изглежда отговор няма да получа за тва да ви светна за тази темичка в глобалната криза потребителя обеднява глобално и транспорта който се опитахте да обсъдите е в сферата на услугите ,тоест потребителя спестява от услуги и съответно негово величие транспорта увяхва.
Да за по бавно загряващите да поясня шофера е кат продавачки,сервитьори,бармани и др. в една сфера са колко и да ви е чудно.
3 поста сте дрънали докато пиша,но да отговора на един България не е света ,Китай да не би да е в криза?Определено обаче не ми се спори по-въпроса и за тва приятно ви обсъждане,малко икономика сме учили тъй че примери като с възела или с оня де върнал камиона са ми абсолютно безинтересни.
Аз също имам пример ,но той е как едни 20 -30 милиона евра просто изчезнаха и е свързан с примера на Данчо,че е от строителният бранш.

loshdancho

За мен проблема е  Алчността на банките,  изразяваща се в скритите клаузи, таксите,  правото да увеличават лихви едностранно  и високите комисионни  които си разпределят. От там идва и дойде  при нас всичко а тука си повярвахме  ,че се развиваме

!na

Цитат на: свилоза транспорт - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:16:43
http://www.kamioni.bg/rdetails/3/28/1/1747
Колеги ,
Моето мнение съвпада напълно със статията ,само не виждам идеята да просъществува с родни превозвачи .

Съгласна съм с теб.
Това е практика от няколко години.
И работи.

Цитат на: Бригадира - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:17:56
Хора съвсем сериозно ви питам как в България изчезнаха парите изведнъж?
Изглежда отговор няма да получа ...

Последен опит - банката отпуска кредити с висок риск и/или потенциална неплатежоспособност от страна на кредитополучателя. Отпуснатият кредит е на хартия, банката ги няма физически тези пари, но се надява, че в рамките на периода ще получи парите+лихвата.

За парите в България - чужди банки и инвеститори идват с парите си, работят тук - печалбата излиза от страната; идва кризата, дърпат ги. Какво не е ясно?

Щом си учил, значи знаеш как стоят нещата и няма нужда от обяснения.
А това, че има хора, които са крали, крали та са се забравили е вярно, но на фона на цялото е капка в морето.

Бриги Магнито

Цитат на: loshdancho - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:19:24
За мен проблема е  Алчността на банките,  изразяваща се в скритите клаузи, таксите,  правото да увеличават лихви едностранно  и високите комисионни  които си разпределят. От там идва и дойде  при нас всичко а тука си повярвахме  ,че се развиваме
Лихвите преди не бяха проблем,проблема с лихвите рефлектира срещу самите банки колко повече искат толкова повече е шанса хората или фирмите да не платят,за тва сега вместо пари по банките ше си имат камиони и апартаменти.
Ина Лемън брадърс е факт,но тва е пак част от икономиката по-страшна част от нея е финансов балон,което е малко по-различно от лош фалит и опит за изкуственно подържане. ;)

Механик-водач

http://www.ubb.bg/bg-BG/News/Single/63/1/1169
Ето пример с ОББ ,колко фирми могат да се похвалят с печалба и то в такива размери.
Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Никога не спори с глупак. Хората може да не разберат кой е умният!

!na

Цитат на: Бригадира - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:23:46
Ина Лемън брадърс е факт,но тва е пак част от икономиката по-страшна част от нея е финансов балон,което е малко по-различно от лош фалит и опит за изкуственно подържане. ;)

Лемън брадърс = финансов балон

Цитат на: свилоза транспорт - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:24:13
http://www.ubb.bg/bg-BG/News/Single/63/1/1169
Ето пример с ОББ ,колко фирми могат да се похвалят с печалба и то в такива размери.

Тази печалба също е на хартия  ;)

admin

Цитат на: !na - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:10:04
Цитат на: admin - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:07:01

Е как да не е в това проблема?!
Не помниш ли фалита на Лемън Брадърс в Щатите през 2008-ма?
От там тръгна всичко и се спука големия балон с несъществуващите пари в световен мащаб.

А как ще коментираш факта, че фирми от Западна Европа бавят плащания?

Помня го фалита на Леман Брадърс. Доста милиарди потънаха там. А за фирмите от Западна Европа не мога да коментирам, но където има намесени българи, има и забавени плащания и неуредени отношения. Ето нещо, което можете да прочетете през свободното си време.

Източник: http://www.larryhannigan.com/EarthPlus.htm
Превод: www.relfe.com

!na

Цитат на: admin - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:27:55
... където има намесени българи, има и забавени плащания и неуредени отношения...

Генерализираш, не си прав.
Твърде много оплюваме себе си, твърде много величаем другите.
Мое мнение.

Бриги Магнито

Цитат на: !na - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:27:33
Цитат на: Бригадира - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:23:46

Лемън брадърс = финансов балон
Даването на кредити и още кредити и още кредити при положение,че никой не ги връща ако за теб е балон така да е,според мен е точно обратното примерно правиш чаша продаваш после пак така и пак така съответно на всяка врътка си на печалба и пак печалба,но в скапаната икономика тва нещо в един прекрасен момент гърми не за друга а защото така е устроена не можеш да продаваш чаша на печалба вечно в един момент трябва да загубиш иначе се получава бум  ;) (примера е тъп,но ако човек помисли може да му просветне кво имам впредвид)

admin

Цитат на: !na - Сряда, 21 Септември, 2011, 20:32:00
Генерализираш, не си прав.
Твърде много оплюваме себе си, твърде много величаем другите.
Мое мнение.

Иска ми се българите да сме като германците например. Обаче не става. Просто ген. Нямам друго обяснение. И не ги величая, констатирам факти.

admin