• Welcome to Форум на българските шофьори.

Професионална компетентност

Започната от admin, Понеделник, 29 Ноември, 2010, 16:23:15

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

!.!.!

Цитат на: godji - Сряда, 20 Март, 2013, 22:48:42
Значи колегата трябва след 31 декември 2011 г. да има документ за завършен курс на периодично обучение! Според мен наредбата си е написана съвсем разбираемо !
Добре де колега как го изчисли?
Аз съм си Аз. Свиквайте. :)

!.!.!

godji

Е какво има да изчисляваш ,то си е написано ! За начална квалификация се явяват само водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от подкатегории C1, C1+E и категории C ИЛИ C+E след 10 септември 2009 г.
(нарочно смених цвета на ИЛИ )
И оттам нататък си гледаш графика когато си завършил основната категория за да се явиш на периодично обучение !
1. преди 31 декември 1970 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2010 г.
2. от 1 януари 1971 г. до 31 декември 1980 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2011 г.
3. от 1 януари 1981 г. до 31 декември 1990 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2012 г.
4. от 1 януари 1991 г. до 31 декември 2000 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2013 г.
5. от 1 януари 2001 г. до 10 септември 2009 г., преминават първия курс на периодично обучение до 10 септември 2014 г.

това е само за С и С+Е  ! За D са 1 година напред!
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

godji

БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

admin

Цитат на: godji - Сряда, 20 Март, 2013, 22:48:42
Значи колегата трябва след 31 декември 2011 г. да има документ за завършен курс на периодично обучение! Според мен наредбата си е написана съвсем разбираемо !

По коя категория се ръководиш и защо точно по нея?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

godji

Гледам и двете категорий да не би да се окаже че подкатегорията е взета след 10 септември 2009 г. ( както има един глобен на предишната страница - той е взел Е категория на  1.03.2013 ) ! Ако не е гледаш основната категория за да се явиш на курс !

!.!.!

Цитат на: godji - Сряда, 20 Март, 2013, 22:57:51
Е какво има да изчисляваш ,то си е написано ! За начална квалификация се явяват само водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от подкатегории C1, C1+E и категории C ИЛИ C+E след 10 септември 2009 г.
(нарочно смених цвета на ИЛИ )
И оттам нататък си гледаш графика когато си завършил основната категория за да се явиш на периодично обучение !
1. преди 31 декември 1970 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2010 г.
2. от 1 януари 1971 г. до 31 декември 1980 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2011 г.
3. от 1 януари 1981 г. до 31 декември 1990 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2012 г.
4. от 1 януари 1991 г. до 31 декември 2000 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2013 г.
5. от 1 януари 2001 г. до 10 септември 2009 г., преминават първия курс на периодично обучение до 10 септември 2014 г.

това е само за С и С+Е  ! За D са 1 година напред!
Благодаря ти,разбрах-го.А извън пределите на ТАТКОВИНАТА ни знаят ли го тоя график?

godji

Би трябвало да го знаят , нали е извадка от някоя тяхна наредба ! Нашите да не мислиш че са си го изсмукали от пръстите - то трябва акъл за тази работа !Въпроса е кой как го тълкува и доколко можете да се разберете всеки на своя език :) Така като се замисля мен никой не ми я е търсил (той и срока ми е 2014 де ) , да не говорим че се набутах и за психо :)

long

По повод това ,дали знаят за българските изисквания за периодичната квалификация извън България?Дълбоко ме съмнява.Ще напиша малко неща за Професионалната компетентност в Испания,за да направите сравнение.Аз изкарах С категория в Испания на 7.02.2013,като преди това изкарах началния курс за въпрoсната квалификация,която тук наричат САР (Certificado de Aptitud Profesional).Продължителността на курса беше от 22 октомври 2012 до 18 декември 2012,включваше и 10 часа кормуване ,които аз използвах за С категорията.Изпита ми се състоеше от 100 въпроса (всеки верен въпрос плюс 1 точка,всеки грешен минус 0.5(половин) точка).Нужни са над 50 точки ,за да бъде взет успешно изпита.На 26 януари 2013 година (събота) ,бях на такъв изпит и го преминах успешно (61,5 точки).След това на 20.02.2013 ми бе издадена картата ,с валидност 5 години.Сумата която платих на школата за всичко това беше 1225 евро ,плюс 20,40 евро за изпита ,плюс 31,10 евро за картата - всичко 1276,50 евро.Става дума за провинция Кастиля и Леон,но доколкото ми казаха за всички провинции е фиксирано и като пари ,и като изисквания,и като изпит.
Докато карах началната квалификация,попитах учителя за периодичната квалификация.Обясни ми коя година се гледа на С и D,без да споменава за Е (бих могъл да попитам за Е).Изискването за 2008(автобуси) и 2009(товарни автомобили над 3.5тона) години съвпада ,тъй-като това е валидно за цялата Общност,но разликата е че тук гледат последната цифра от личния номер DNI(при испанците),NIE(при чужденците) и реда е следният:
  - завършващи на 1 и 2 ,до септември 2012;
  - завършващи на 3 и 4 ,до септември 2013;
  - завършващи на 5 и 6 ,до септември 2014;
  - завършващи на 7 и 8 ,до септември 2015;
  - завършващи на 9 и 0 ,до септември 2016.
Това е само за С категория периодичното обучение ,за D предполагам ,че са година напред.Дали испанците знаят нашия регламент за периодичната?Едва ли.Като се има предвид какво проблеми си имах с тях за В категорията ми ,която те не ми признаха,защото била изкараха в България (април 2008 година) ,след като съм имал регистрация за живеене и работа в Испания(януари 2007).Трябваше да изкарам курса за В категория отново в Испания ,за да мога да карам С категория.Беше ходене,питане и разправии в техния КАТ (DGT - Dirección General de Tráfico).Както и да е,това е друга тема.Иначе до колкото знам от други шофьори,които трябва да карат периодично обучение тук и са с испански книжки,и не им е дошъл реда според последната цифра от NIE,та те взимат от тук някакъв документ ,с който удостоверяват пред френските полицаи да речем ,че според испанската наредба за периодична квалификация ,те трябва да я имат до септември 2013 или 2014,или 2015 и т.н.Това последното е евентуално ,ако те спрат ,ако ти я поискат и т.н.Както казвате вие тук във форума ЕШК,но предполагам ,че е истина това за този документ,с който да докажеш коя година трябва да караш периодичната квалификация пред органи от друга държава.Дано да съм бил полезен ,ако не с друго ,поне със сравнението за въпросната квалификация в друга европейска държава.Поздрави и успех на всички!

velizar

След като се изкара нова книжка, а картата за периодична квалификация е от предна година, трябва ли да се смени и картата?

Rammbon

Трябва да прочетеш цялата тема, има-няма едни 3-4 часа, ако ти е и бавен нета ... , но няма да се намери някой , който да отговори с 1-2 думи.

МИНКО ИЛЧЕВ

Не може да се отрече, че е малко двусмислено написано. Ако допълнителната категория "Е", е придобита след срока.
     Имаме квалификация (компетентност) за товари и превоз на пътници. Около '98 година се искаше психото, да се носи заедно със свидетелството за управление (книжка), тогава точно по същия начин се казваха.

Сега попитах бивш колега който е карал само за превоз на пътници. На документа му пише "D D+E". Като карах курса, не са ме питали имаш ли "Е" и за да получиш "С+Е" и "D+E", ще заплатиш допълнително.
Някой заплащал ли е за "Е", повече. Предполагам, не.
     Извода е: Важно е придобиването на "С" и "D". Придобиването на категория "Е", не променя нещата.

П.П. За колегата velizar, нямам идея откъде си останал с впечатление, да съм твърдял някъде. Че можеш да изкараш "D", без да имаш "С". Но можеш да имаш квалификация (компетентност) за превоз на пътници. Която се отбелязва като "D" или "D D+E", в зависимост от категориите. Без да имаш квалификация (компетентност) "С" или "С+Е".

В графа 11, се отбелязва вида на обучението. При мен пише Р35/Р35. Вероятно оттам, може да се определи, дали е "начална" или "периодична".
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

vasko_iq

Аз има С-категория и изкарах тази компетентност,на нея си пише само С.Попитах в ДАЙ как стоят нещата като изкарам друга категория и те ми отговориха че трябва само да си изкарам нов документ на които ще пише С+Е.(тоест още 90лв)

djingov

Според мен един път ще платиш за курса и после още 80 лв за новата пластина(карта).

kevin19825

колеги аз сам изкарал курса на 30.05.2009г.   кога трябва да изкарам тая професионална компетенция?

grants

Цитат на: kevin19825 - Вторник, 26 Март, 2013, 07:07:04
колеги аз сам изкарал курса на 30.05.2009г.   кога трябва да изкарам тая професионална компетенция?
Ако си искарал курса за професионална компетентност ти даваг един документ за това. С който отиваш в ДАИ плащаш 80-90лв и след 10-15дни отиваш да си вземеш картата. ;)
Не всичко е пари,но всичко е с пари

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: kevin19825 - Вторник, 26 Март, 2013, 07:07:04
Колеги аз съм изкарал курса на 30.05.2009г. Кога трябва да изкарам тая професионална компетентност?

Колега, още на първа страница има публикуван графика!!!
http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=16.msg745#msg745

Не е ясно кой курс си изкарал? Ако е за "С" категория и желаеш, за превоз на товари. Това е:
"5. от 1 януари 2001 г. до 10 септември 2009 г., преминават първия курс на периодично обучение до 10 септември 2014 г."

Препоръчвам ти да попиташ в съответните държави, дали признават този график! За България е валиден.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

МИНКО ИЛЧЕВ