• Welcome to Форум на българските шофьори.

Професионална компетентност

Започната от admin, Понеделник, 29 Ноември, 2010, 16:23:15

« назад - напред »

0 Потребители и 7 гости преглеждат тази тема.

dilapar

Цитат на: admin - Събота, 12 Юли, 2014, 16:45:58
От коя дата точно ти е категория С+Е?

От 26.08.2003 год. !!!    (3-та ми е заприличала на 8-ца) значи се оказва още по отдавна :(

dilapar

Красимир Тодоров

Нищо нема да последва ако не караш. За да караш иди си изкарай професионална компетентност пълния курс и това е, нема значение кога е изкарана. За по старите имаше до един момент толеранс, мисля че вече няма. По принцип никога не са ми я искали на пътя, ама трябва да я имаш

Красимир Тодоров

dilapar

Цитат на: Красимир Тодоров - Събота, 12 Юли, 2014, 16:53:19
Нищо нема да последва ако не караш. За да караш иди си изкарай професионална компетентност пълния курс и това е, нема значение кога е изкарана. За по старите имаше до един момент толеранс, мисля че вече няма. По принцип никога не са ми я искали на пътя, ама трябва да я имаш

ОК , Благодаря ти ! А с психото как стой въпросът ?

admin

Цитат на: dilapar - Събота, 12 Юли, 2014, 16:59:22
ОК , Благодаря ти ! А с психото как стой въпросът ?

Записваш се и се явяваш. А за професионалната компетентност мисля, че имаш право на съкратен курс, но попитай все пак в някоя школа.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Красимир Тодоров

мързел... не мори, а мъчи..  е нема да се мъчим да ти преписвам цела тема за психото

splush

Здравейте имам един въпрос. Изкарах си курса за тази компетенттнос, обаче тя е начална и инструктора каза, че мога да карам с това удостоверение което ми даде и бележките от дай кадето съм платил. Ама аз не съм много сигурен дали ще имам проблем, ако ме спрът.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: splush - Сряда, 30 Юли, 2014, 19:30:45
Здравейте имам един въпрос. Изкарах си курса за тази компетентнос, обаче тя е начална и инструктора каза, че мога да карам с това удостоверение което ми даде и бележките от дай където съм платил. Ама аз не съм много сигурен дали ще имам проблем, ако ме спрат.

Напоследък не се чува да я искат много. От момента в който си положил успешно изпита я имаш. В най-лошият вариант ще се водиш, че не го носиш. За не носене на книжка, контролен талон глобата е по 10 лв. Вероятно и за това е подобно.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

splush

Благодаря за отговора. Надявам се да нямам проблеми докато взема картата от даи.

bobikat

Цитат на: admin - Сряда, 05 Януари, 2011, 23:57:35
Има си график за тази професионална компетентност и в момента е задължителен този документ за водачите, придобили правоспособност от категория С и С+Е до 1970 година.

§ 1. Изискването за начална квалификация се прилага:
1. за водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от подкатегории D1, D1+E и категории D или D+E след 10 септември 2008 г.;
2. за водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от подкатегории C1, C1+E и категории C или C+E след 10 септември 2009 г.
§ 2. (1) Водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от подкатегории D1, D1+E и категории D или D+E преди 10 септември 2008 г., подлежат на периодично обучение.
(2) Водачите, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство от C1, C1+E и категории C или C+E преди 10 септември 2009 г., подлежат на периодично обучение.
(3) Водачите по ал. 1, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство:
1. преди 31 декември 1970 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2009 г.
2. от 1 януари 1971 г. до 31 декември 1980 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2010 г.
3. от 1 януари 1981 г. до 31 декември 1990 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2011 г.
4. от 1 януари 1991 г. до 31 декември 2000 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2012 г.
5. от 1 януари 2001 г. до 10 септември 2008 г., преминават първия курс на периодично обучение до 10 септември 2013 г.
(4) Водачите по ал. 2, придобили правоспособност за управление на моторно превозно средство:
1. преди 31 декември 1970 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2010 г.
2. от 1 януари 1971 г. до 31 декември 1980 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2011 г.
3. от 1 януари 1981 г. до 31 декември 1990 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2012 г.
4. от 1 януари 1991 г. до 31 декември 2000 г., преминават първия курс на периодично обучение до 31 декември 2013 г.
5. от 1 януари 2001 г. до 10 септември 2009 г., преминават първия курс на периодично обучение до 10 септември 2014 г.

Колеги, или от тези 41 страници нищо не съм разбрал, или мога да чета между редовете...
Така и не намерих смислен отговор на моя казус, а той е доста приличащ на повечето тук.
"С" съм я извадил 1994 год. "Е" мисля да я вадя догодина. Нямам преминат курс за компетентност на водача. Минал ми е срока. Ако реша да мина курса, отивам на периодичен, или начален? Преди месец един инструктор ми каза, че няма да е 200, ами 400  (излиза, че е начален). Не случайно съм подчертал с червено. Първия курс. С него се започва, следователно всеки следващ е втори трети и т.н.  Следователно и те са периодични. Греша или е така? Или и школите гледат ако мине номера? Та... последно, има ли компетентно мнение по моя казус, какъв курс трябва да мина? Мисля курса да е след като изкарам "Е".
1 въпрос към колегата dilapar. Какъв курс премина, или още не си?

naum4o

Трябвало е до края на 2013г. да изкараш курс по периодично обучение. 35-40 часа,цена около 350лв. Но това не е фатално, не съм чул някой да е санкциониран, че по-късно е изкарал компетентността. Изкарай си Е-то и изкарай и курса, и всичко е ток. Начално обучение преминават само водачи, изкарали C и C+E след септември 2009г. За  D и D+E, начално минават всички, взели категориите след септември 2008г. 
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

dimich87

И аз нямам все още необходимите документи за шофьор, питах в една школа да карам СЕ, професионална компетентност и психо.
За професионалната компетентност ми казаха периодичен курс.
Извадиха ми една наредба с графиците и отдолу имаше написано на периодично обучение подлежат всичко които:
-имат валиден изкаран курс
-имат изкаран курс с изтекал срок
-нямат изкаран курс, но са придобили категория С преди 10.9.2009, категория Д преди 10.9.2008.

Anton G.

Аз изкарах професионалната компетентност този месец,беше начална и ми струваше 600 лв.След това в ДАИ таксата за картата беше около 90лв с всички такси.Става въпрос за гр.Пловдив.

славее

Аз я искарах 250лв София явно има големи разлики в цените.

naum4o

Цитат на: славее - Петък, 26 Септември, 2014, 19:44:26
Аз я искарах 250лв София явно има големи разлики в цените.
Изкарал си периодичен курс , а не начален. Погледни си пак нещата. Около 600лв. е твърда цена навсякъде за начален, 250-350лв. е плаваща цена за периодичен.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

Embolado

Цитат на: naum4o - Петък, 26 Септември, 2014, 22:06:49
Изкарал си периодичен курс , а не начален. Погледни си пак нещата. Около 600лв. е твърда цена навсякъде за начален, 250-350лв. е плаваща цена за периодичен.

Аз изкарах начална за 350лв. във Велико Търново.

Embolado