• Welcome to Форум на българските шофьори.

Истината за jobs.bg

Започната от stoan, Сряда, 18 Януари, 2012, 20:30:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stoan

Коментар предизвика цунами във Фейсбук
17 Януари, 2012 17:50 40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА  12250

ШРИФТ
 ПЕЧАТ

Милена
Богданова
Коментар поместен в сайта vedomost.info от интернет потребител, предизвика вълна от недоволство във Фейсбук.
Публикуваме текста без изменение:

JOBS.BG - ТЪРСИТЕ СИ РАБОТА, НО ТАМ НЯМА ДА Я НАМЕРИТЕ

България - Коментари
Написано от Безработен
Вторник, 17 Януари 2012 14:04
След като през последния месец кандидатствах за няколко позиции и не получих нито едно обаждане за интервю, реших, че има нещо, което не е наред. Основният канал през който си търся работа (б)е сайтът jobs.bg. Не заради нещо, а защото се (б)е доказал във времето като надежден партньор за тази цел. Вече обаче не е. Тази компания, освен спама, който генерира заради несъществуващата бизнес социална мрежа one.bg, прави всичко възможно да изгуби доверието на потребителите си.

Една лека промяна в начина им на работа обаче, отрязва огромна част от търсещите работа от възможността да я намерят. При това тази промяна е направена с цел облаги на jobs.bg, съвсем умишлено и целенасочено.

От 8 декември 2011 година, компанията промени общите си условия и нанесе няколко сериозни промени в начина си на работа. Разбира се пропусна да информира по удачен начин работодателите ,,защото са твърде много" (цитат от разговор със служител на jobs.bg). Промяната се състои в привид дребната опция, която сайтът дава да се кандидатства през него директно за позицията. Преди промяната, това наистина бе опция, но след нея, друг начин просто няма, защото никъде не биват публикувани е-мейли или друг начин за контакт с работодателя. Накратко jobs.bg монополизира процесът на кандидатстване. Това разбира се е законно, но доста неморално, като се има предвид, че една друга дребна промяна, може да остави хиляди хора без работа, защото jobs.bg са решили, че публикуването на съобщение в профила на работодателите е напълно достатъчно, че всички да разберат за нея.

Каква е промяната?

Тя е проста, необикновенна и изключително ефективна ако целяхме увеличаване на безработицата. Jobs.bg просто вече не изпращат автобиографиите на кандидатствалите на компаниите. Те очакват компаниите да влязат в профила си, където да отидат на списъка с кандидатствали и от там да изтеглят въпросните автобиографии. Една дребна промяна, която на мен ми коства няколко загубени кандидатури, за позиции, които харесвах. Но това е най-малкият проблем.

По-големият проблем е, че работодателите и търсещите работа, дори не осъзнават това, те не разбират, че имат кандидати или пък, че тяхното CV е стигнало просто до jobs.bg. В ламтежа си за повече проследяемост, импресии, пари и какво ли не, jobs.bg нарушиха едно основно правило в IT индустрията: ,,Don't fix it, if it's not broken" – ,,Не го поправяй, ако работи". Те счупиха не само сайта, но и доверието, поне моето, а искрено се надявам и Вашето след като прочетете тази статия.

Как разбрах за това?

Чрез приятел, който работи в една от компаниите, в които кандидаствах. Той сподели, че според HR отдела им, моето CV не е достигало до тях. Тогава се обадих на още 1-2 места и отново чрез познати разбрах, че моето CV всъщност не е достигнало до поне 3 работодателя, за които кандидатствах.

В кой е вината?

Тук няма нарушение на закон, правило или нещо подобно. Има обаче морална отговорност и вина и тя е на jobs.bg, заради пълната им некадърност и безхаберност да въведат подобни промени по правилният начин. Те просто се провалиха в това. Тяхна е вината, че не са успели да комуникират тези промени с работодателите. Тяхна е вината, че много хора, заради тях няма да успеят да си намерят работа. Разбира се, това е само морална вина, а jobs.bg според телефонния разговор, който проведох с тях, нямат морал. Техния отговор бе: ,,Имаме право да го правим", а също така: "Няма да предприемем нищо, за да коригираме проблема, защото това не е проблем". Така е, но и аз имам право да не Ви ползвам и да препоръчам на всички останали: работодатели и търсещи работа също да не Ви ползват. Защото доказахте, че не сте надежден партньор.

Моят съвет е: Не ползвайте и не разчитайте на jobs.bg.

stoan

Бриги Магнито

Бе момето арно го е писало туй писмо,ма ми се чини,че не е баш тъй поради факта,че сите куци фирми пускат обяви там.
Лично мнение, де.

Бриги Магнито

ziroozz

Работа се почва само с препоръка от някой.Другото е само загуба на време.

Бриги Магнито

Цитат на: ziroozz - Четвъртък, 19 Януари, 2012, 10:00:40
Работа се почва само с препоръка от някой.Другото е само загуба на време.
Баце не мой бре ако беше така значи съм си затрил живота бря.

Joro

Може да има истина в написаното горе , ако е така лошо разчитаме че  CV  ни достига до работодатела  а то  какво няма никой . Made in Bulgaria

sasho2202

Здравеите колеги.Във въпросния саит кандидатствах близо 3 месеца.Пусках автобиографии,мотивационни писма и до там.За 3 месеца ми се обадиха веднъж,въпреки че за позицията имах стаж в големи компании.И сега вече 2 години работя при един познат.Моето лично мнение е че там пускат обяви некоректни фирми,който имат голямо текучество и нещо им куца.Много рядко има някоя читава-и за нея обявата е само формална.Така че колеги не разчитаите много на този сайт.
"Човек не трябва да живее в пепелта,а трябва да се възроди от нея" Ърнест Хемингуей

Rammbon

Има фирми, които наемат определен брой хора, но само ако са регистрирани в бюрото по труда в съответния град. Наемат ги на изпитателен период от 6 месеца. Плащам им обучението и заплата всеки месец, но 2-5 дни преди да изтекат тези 6 месеца ги съкращават и след месец вземат нови , пак от бюрото по труда и така пак 6 месеца. Играта е , че ако се наеме работник от бюрото по труда поне за 5 месеца, държавата отпуска на тази фирма 180лв. Или ако наетия работник получава 400лв, 180 лв са от държавата и става така , че за 220 лв хората работят на фирми измамници. Jobs.bg  е пълна с такива фирми, ама и закона го позволчва и най-лошото в случая е, че съкратените от фирмите нямат право на помощи от бюрото по труда. Всеки по веригата си измива ръцете с гладния работник или служител.

МИНКО ИЛЧЕВ

Вярно е, няма телефони. За шофьорската професия, хич не ми се струва добре, да кандидатстваш по документи или есе ли беше в литературата. За мен обяви без телефони са, от незаинтересовани, някой служител, който не иска да му досаждат. Ето един пример, как са успели да дадат телефони, макар и не особено грамотно:

Шофьор
Описание и
Изисквания:    шофъор за международен транспорт с категория C+E работи се в европа(англия-франция) тел.0895088677 0887529882
Месторабота:   Плевен / България
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

dimich87

Тези фирми които наемат работници за 6 месеца не са много. За да го направят по тази програма има много изисквания и едно от тях е да не са съкратили никого през последните 2 години. Второто нещо е за позицията която търсят работник да няма безработни отговарящи на изискванията за период от 3 месеца след обявяване на позицията. При тези условия от бюрото по труда се сформира курс за клалификация на необходимия брой кандидати. На обучаващите им се заплаща всеки ден по 7-8лв. След завършване на този курс на обучение, работодателя наема хората и държавата им заплаща 50% от заплатата, но до 180лв.
А от jobs.bg като наемат работници, държавата не дава нищо.
От бюрото отпускат бройки за преклалификация за заети с цел ако бъдат съкратени да бъдат прехвърлени на друга работа, като за този период държавата плаща, а работодателя е облекчен.

scaniavolvo

Явно си мнооого прав, защото аз вече 9-10 месеца си търся работа главно чрез jobs-a, пуснал съм около 300 кандидатствания и не съм получил нито един отговор. Много кофти. Къде другаде мога да си потърся работа (някаква идея).

тарся - търся
                            сам - съм

g_dandy

Моето мнение и опит показват,че чрез подобни сайтове читава работа не може да се намери.А действията на тези сайтове са разбираеми - ако дадат координатите на работодателите,не могат да получат нищо,седейки на топло и уютно в офисите си!

Don_Bazilio

Има лесно: да си плащат за всяка обява. И тогава никой няма да пуска при тях... Поне да ги задължават да си дават координатите и да обявяват заплата. Срещали сте "поверително" за работодателя, нали? А така и необявено заплащане след една страница изисквания! А зад тези изисквания в нашия бранш стоят документи, за които плащаме около 2000 лева!!!

martinis

А дали е още такова положението с Джобса? Аз лично мисля, че ДА!!!  ::)

майн рид

Не .нее .Аз лично си направих "СВ" във профила.  и до сега съм кандидатствал със негс
на три обяви. На две от които получих имеил да се обадя на телефоните им за доуточняване .
Понеже не бях дал моят номер.
Така че зависи какво си написал във"СВ"то.
Не позволяваи на магаретата да ви четат
конскоо

ivan*borisov

Истината е че в тоя сайт реално търсене /специално за шофьори/ има ,обаче 99% от офертите са куци - в съотношението работа=пари.

А пък някои направо си граничат с измамата.

Читавите фирми не страдат от липса на работници.

ivan*borisov