• Welcome to Форум на българските шофьори.

Майстори зад волана

Започната от loshdancho, Понеделник, 07 Май, 2012, 23:06:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dino412

Основното нещо за лесна маневра назад на камион с ремарке зависи(като предположим че водача еедин и същи):
Първо:От маневреността на камиона и растоянието между последния мост и буфера за прикачване на ремаркето.Камион с голямо междуосие е с голям радиус на завой и лоша маневриност.Но тя може да се компенсира с голямо растояние от последния мост до буфера.При камион с буге има опция за увеличаване на това растояние с вдигане на бугето като още повече се улеснява маневрирането.В същото време камион с малко междуосие и прекрасен за маневриране дори в тесни пространства може да бъде труден за маневриране  на ремаркето назад заради малкото растояние от буфера до последния мост.
Второ:Ремаркето.Двуостно ремарке при връщане назад се влияе от всяка неравност по пътя както и лошо регулирани спирачки(някое колело задъжа повече или по-рано) всякакви припятствия на пътя Му (бордюр камък под гумата клонка и др.) и изменя зададената Му посока на движение.Тогава водача трябва да предвиди това изменение и да противодейства с камиона.С две думи най-гадното за връщане назад ремарке.А при теглене напред има склонност към промяна на траекторията така нареченото "танцуване"
Три или повече остно ремарке.Много по-добро за връщане назад с всякакъв камион стига да има достатъчно сцепление под двигателните колела.В смисъл зимно време при маневри под голям ъгъл на сняг и лед (или на кален терен) многоостните (три и повече оси) ремаркета имат склонноста да задържат теглещото (или бутащото в случая) МПС като по тоя начин то почва да буксува.
Трето:Тук идва мястото и на телича(така наречения процеп) късия теглич дава едно предимство за по-прецизни маневри както и за по-добра аеродинамика на композицията по време на път.Но при много тесни пространства по-дългия теглич дава по добър ъгъл на сгъване на композицията.
Четвърто:Дължината на ремаркето .Дългото ремарке е по-устоичиво при високи скорости високи товари и лош път със странични наклони.При маневра назад на равен терен късото рамарке е за предпочитане.

Това споделям от Моя 21 годишен опит с ремаркета.Не казвам че е 120% инстина но за това време достигнах до тия изводи по принципа опит-грешка и истрадана с мнаго пот истина.
Лек и безавариен.
Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

dino412

Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

R560

R560

R560

dino412

dino412

Е те така ако успее некой да разтовари.......:

http://www.carscoops.com/2013/03/watch-how-chinese-truck-driver-cuts.html

Видеото е под текста на снимката.

rolly_s

Цитат на: dino412 - Четвъртък, 18 Април, 2013, 12:35:39

Още веднъж се доказа,че размерът не е от значение-то ремарке бе,брат.Където стъпва камиона там и ремаркето,а дали е едно или три ?
Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш

dimich87

Това е камион с ремарке хенгер, след това е нещо като 4-осен колесар свързан чрез контейнер и накрая на колесара е закачено полуремарке. Обикновенно хенгерите стъпват там където върви камиона. Има ремаркета които са с преден и заден завиващ мост. При тях най-точно вървят ремаркетата зад камиона.

rider777

;D ;D ;D ;D Са скивах темата за задкормилния софтуер,,,, още не съм се научил да карам и ич не ми пука от това ама вчера гледах двама от Петко Ангелов как си разменяха ремаркетата около час и половина,,,, даже викнах десетина българи из паркинга да гледат и те,,,,,, гоУем смех беше  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

ivopifeca

Ми ,ако е трябвало да сменяват каси тип БДФ?тия къде са на фитингите сменяемите върху хенгер :)

rider777

Абе най-обикновени прицепи бре,,,,,,  5ко Ангелов е попаднал на добри кадри  ;D ;D ;D ;D ;D
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

dachoivanov

не ми е ясно какво имате против гондоладжиите

loshdancho

Цитат на: dachoivanov - Събота, 18 Май, 2013, 16:21:15
не ми е ясно какво имате против гондоладжиите
Нищо не става от тях.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

Boroman21

Цитат на: rider777 - Сряда, 08 Май, 2013, 08:32:53
;D ;D ;D ;D Са скивах темата за задкормилния софтуер,,,, още не съм се научил да карам и ич не ми пука от това ама вчера гледах двама от Петко Ангелов как си разменяха ремаркетата около час и половина,,,, даже викнах десетина българи из паркинга да гледат и те,,,,,, гоУем смех беше  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Що се чудиш  , ако имаш да прехвърлиш 20 колана+20тресчьотки +40 ъгъла+60 гумени подложки+32палета за колка мислиш че ще го направиш ти. И то не само да ги метнеш отзад ами всичко да подредиш , та да е всичко наред като потърсиш нещо ами къде забравяш ако има и протокол да се пише.

А това за присмиването от страни ко да кажа БГ работа , знаем се  какви сме.

Поздрави от адриатика  , отивам да плувам ;D

caterpillar

Предполагам че и с ремарке ще се справи  :)
Всеки неуспял шофьор става багерист!!!

bojo

Цитат на: caterpillar - Неделя, 30 Юни, 2013, 19:37:19
Предполагам че и с ремарке ще се справи  :
  :D Готов е за някои БГ фирми  8)
Божо

bojo

Божо