• Welcome to Форум на българските шофьори.

Данъци за МПС

Започната от admin, Сряда, 02 Октомври, 2013, 16:36:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

drago_pavlov

Цитат на: admin - Вторник, 08 Октомври, 2013, 10:14:18
Именно това казвам и аз, данъците за стари коли трябва да са по-високи спрямо тези за нови при равни други условия.
Аз казвам обратното - данъците за стари коли трябва да са по-ниски защото потребителите им са по-неплатежоспособни.
Новите коли, новите и големи апартаменти и т.н. са лукс, който трябва да се облага с по-високи данъци.

drago_pavlov

rolly_s

Цитат на: drago_pavlov - Вторник, 08 Октомври, 2013, 16:13:34
Аз казвам обратното - данъците за стари коли трябва да са по-ниски защото потребителите им са по-неплатежоспособни.
Новите коли, новите и големи апартаменти и т.н. са лукс, който трябва да се облага с по-високи данъци.

Ехейййй, не мога да повярвам! И тук сме на едно мнение. Броиш ли ги- за втори път :-*. Дали ще има трети?
Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш

rolly_s

kratun4o

И ако това не е чист рекет,здраве му кажи.Ако примерно трябва да мина преглед юни месец,защо трябва да плащам данъка на авомобила,при условие че срокът за плащане е до края на годината?Аз си плащам всички задължения към държавата в края на всяка година,тогава имам възможност.Какво да правя в такъв случай,да си спра колата до края на годината,така ли?

drago_pavlov

Цитат на: kratun4o - Вторник, 08 Октомври, 2013, 19:16:46
И ако това не е чист рекет,здраве му кажи.Ако примерно трябва да мина преглед юни месец,защо трябва да плащам данъка на авомобила,при условие че срокът за плащане е до края на годината?
И според мен това е супер тъпо, но такава ни е държавата...
Прост пример:
Минавам на преглед януари 2013-та, за което трябва да съм си платил данъка за цялата 2013-та. Февруари се блъскам и колата отива за скрап - платил съм данък за 10 месеца, през които няма да имам кола. Или ако си купя нова ще трябва и за нея да платя данък още веднъж...

admin

През януари минаваш преглед с бележката от миналата година защото все още не са излезли новите партиди. Срокът за плащане с отстъпка 5% мисля че е до края на март.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

drago_pavlov

Цитат на: admin - Вторник, 08 Октомври, 2013, 19:53:42
През януари минаваш преглед с бележката от миналата година защото все още не са излезли новите партиди. Срокът за плащане с отстъпка 5% мисля че е до края на март.
ПРИМЕРНО януари.... То бива буквоядщина, ама...
Като януари минаваш с миналогодишната, представи си същата ситуация през май/юни - плащаш данък за половин година напред...

admin

Цитат на: drago_pavlov - Вторник, 08 Октомври, 2013, 20:21:33
ПРИМЕРНО януари.... То бива буквоядщина, ама...
Като януари минаваш с миналогодишната, представи си същата ситуация през май/юни - плащаш данък за половин година напред...
Тази примерно катастрофирала кола какво ще я правиш? Ако я продадеш или бракуваш, дължиш данък до този момент. Остава само да питаш как ще ти върнат данъка, ако си го платил предварително.

emilpopoff

Може би според мен разговора пак се измести в неправилна посока, започнах ме да спорим защо си предплаща ме данъка и т.н .По тази логика Булстаком например като искат да си предплатиш абонамента са "мошеници" защото например ако след 10 дена ти се повреди телевизора не може да се възползваш от тяхната услуга. Или както са половината частни фирми и Всички държавни предприятия и учреждения служителите им вземат заплати за предходния месец т.е един месец назад и не дай Боже ти се случи най-лошото какво правим? Просто така е устроена с-темата по целия цивилизован и уреден свят.
Според мен  високите данъци за старите автомобили в развита Европа имат за цел да насърчат хората да си закупуват нови автомобили и по този начин да "завъртат" икономиката , а не хората да кътат париците в дюшеците, затова и всяка изминала година колите стават все повече "еднодневки" и имат все по-скъпо обслужване  след 5-тата година(някъде около 250-300 хил км) точно с тази "насърчителна" цел да се подменят вече "остарелите" 5 год автомобили, за да може икономиката да върви.Всички видяхме какво стана през разгара на кризата и кои браншове най-много я усетиха-автомобилния бранш беше и все още е най-засегнат, точно заради това видях ме този балон който гръмна.Просто в България тази насърчителна мярка е все още НЕ ПРИЛОЖИМА защото голяма част хората не могат, а не че не искат да си закупят нов автомобил.Има и една малка част от хора които имат спестявания за нов автомобил, но тези хора са ги спестявали почти цял живот и дори да си закупят нов автомобил, след 5 г, пак ще имат висок данък, но няма да имат възможност отново да си закупят нова кола. Затова и в по-горния си пост написах, че високите данъци за старите автомобили са легален рекет.

rolly_s

Цитат на: admin - Вторник, 08 Октомври, 2013, 19:53:42
Данък не се връща, нито има опция да се компенсира. Преди 2-3 години ми се случи следното: имам два имота на мое име. Данъчната декларация е една, плащам ги заедно. Та отивам преди 30-ти март и ми казват, че единия имот не му е платен данъка миналата година. Казвам невъзможно е. - ,,Ами донесете бележката".  И понеже не ми се разтакаваше и не бях сигурна дали ще я намеря- платих старото задължение и новия данък. В къщи обаче намерих миналогодишната квитанция и отивам на другия ден с нея в данъчното. Всички служителки забили глави и демонстрират голяма заетост- единствения отговор, който получих беше- ,,да не сте го плащали, не можем да ви върнем пари, нито да ви компенсираме". Дано съм била полезна- държавата взема, но не връща.

drago_pavlov

Цитат на: emilpopoff - Сряда, 09 Октомври, 2013, 00:14:26
...
В България хората нямат пари за хляб, какво остава за нова кола...
Както казваш тази мярка е неприложима тук.

admin

Цитат на: drago_pavlov - Сряда, 09 Октомври, 2013, 08:04:20
В България хората нямат пари за хляб, какво остава за нова кола...
Както казваш тази мярка е неприложима тук.

На 7 милиона население 3 милиона регистрирани превозни средства и нямали пари за хляб. Може и така да е, но не е много сигурно! Напоследък не може да се кара от прекомерно много автомобили.

dimich87

Данъка може да се плаща и на вноски. До юни месец се минава преглед с бележка от миналата година. След това с бележка за платен данък за съответния период. Данъка може да се плаща на вноски, никой не е задължен да плаща целия.
На мене са ми връщали пари за надплатен данък, но проблема беше в системата на данъчното. Връщали са ми и други пари от плащания за осигуровки. Сега на майка ми предстои вземане на платени осигуровки за около 300лв.

driver1

В разрез с повечето от застъпените мнения тук, аз ще се изкажа в противоположна посока.
    Не може аз, след като съм вложил немалка сума пари в нов автомобил ЕВРО5, и по този начин косвено опазвам околната среда, да бъда и санкциониран с по-висок данък. България се превърна в автомобилното гробище на Европа и това не може да бъде поощрявано. Замърсяваш - плащаш повече! Дори съм по-краен - трябва да се въведе и ограничение относно годините на внасяните коли втора ръка.

emilpopoff

Цитат на: driver1 - Сряда, 09 Октомври, 2013, 20:47:05
В разрез с повечето от застъпените мнения тук, аз ще се изкажа в противоположна посока.
    Не може аз, след като съм вложил немалка сума пари в нов автомобил ЕВРО5, и по този начин косвено опазвам околната среда, да бъда и санкциониран с по-висок данък. България се превърна в автомобилното гробище на Европа и това не може да бъде поощрявано. Замърсяваш - плащаш повече! Дори съм по-краен - трябва да се въведе и ограничение относно годините на внасяните коли втора ръка.
Колега никой не спори, че новите автомобили трябва да имат по-нисък данък от старите над 5 год, дори напротив така е на всякъде.Но по пътя на твоята логика хората закупили електромобили на стойност по 70 000- 100 000 лв може да поискат да обложат с непосилен данък хората притежаващи автомобили с ДВГ-та и ти да си в категорията хора който няма имат възможност да извадят 70-100 хил за елктромобил и ще трябва да си в положението ,,Замърсяваш - плащаш повече! " обаче данъка да е почти непосилен за твоите доходи защото хората с електромобилите имат високи финансови възможности и разсъждават от тяхната камбанария.

driver1

Цитат на: emilpopoff - Сряда, 09 Октомври, 2013, 21:29:37
Колега никой не спори, че новите автомобили трябва да имат по-нисък данък от старите над 5 год, дори напротив така е на всякъде.Но по пътя на твоята логика хората закупили електромобили на стойност по 70 000- 100 000 лв може да поискат да обложат с непосилен данък хората притежаващи автомобили с ДВГ-та и ти да си в категорията хора който няма имат възможност да извадят 70-100 хил за елктромобил и ще трябва да си в положението ,,Замърсяваш - плащаш повече! " обаче данъка да е почти непосилен за твоите доходи защото хората с електромобилите имат високи финансови възможности и разсъждават от тяхната камбанария.

Не е точно така. Просто искам данъка да е диференциран и да е в нисходяща стойност съобразно екологичността на автомобила. Нямам съмнение, че колата, която карам също ще остарее, а през това време екологичните стандарти ще се повишат още повече. Дори може би ще дойде време след хибридите да караме само електрически автомобили, а на днешните суперекологични двигатели да гледаме с погнуса и дори да бъдат забранени.

driver1