• Welcome to Форум на българските шофьори.

Прабългарите

Започната от martin stanev, Понеделник, 30 Декември, 2013, 20:56:52

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

loshdancho

ЦитатЗабелязвам, че повечето хора интересуващи се от история са отявлени расисти, а туй па я го ненавиждам.
Не е задължително, но е масово, но не чак расисти, а националисти
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

Красимир Тодоров

Цитат на: loshdancho - Четвъртък, 02 Януари, 2014, 19:03:39
Поинтересувай се тогава за племето на Даките. Първи сведения, поражения от римляните, приемане на римските богове, и не на последно място статута им в Римската империя.
Казал съм го  точно така -"Трябваше" !!!! Явно не можеш да четеш.
По късно ще ти развя и една теория за  религията.
Признавам си, нищо не знам или много малко знам за историята на другите държави. Знам единствено нашата история и това ми е достатъчно. Благодаря на моята учителка от ученическите години Поли Асенова, която ни караше да си задаваме въпроса "защо?" а не държеше да знаем дати. Тогава бях посредствен по история, но не знам защо с годините ме зачовърка и сега имам някакво самочувствие. Не съм вярвал, но наистина обичта към Родината и знаенето на историята и (великите и срамните факти) ме карат да съм по-горд с произхода си и по-леко понасям несгодите. Това се опитвам да дам и на детето си.
Данчо, ако даките имат нещо общо с нашата история, давай, стреляй...
А те имат де, ама незнам какво имаш предвид, Айде давай!

Красимир Тодоров

loshdancho

И те като теб са си чели само тяхната история, и се бият в гърдите, че са велики наследници на част от римската империя останала  зад Дунава.
Попадна ми филм от Замунда за великите войни  на старите времена. Та в него се описваше как даките са  нападали римляните и след пращането на неколкократно войска най-накрая са "освободени" приемат римската религия, език и култура.
Та тяхната история е  в общи линии такава. И това е повод за национална гордост.
По същият начин българите се гордеем с покръстването си. зависи от какъв ъгъл го погледнеш.
Ако бяхме асимилирани от Османската империя и помохамеданчени, това също щеше да е повод за национална гордост.
Пример с помаците.
Разликата в  процеса на изпълнение на покръстването и помохамеданчването е малка, но общо взето  двете са насилствени и свързани със жертви.

П.П.  Ето го филма

Ancient Warriors / Древните воини

http://zamunda.net/details.php?id=103160&hit=1

naum4o

Един от най-големите триумфи на Римската Империя е именно победата над даките. Траяновата колона е изградена 102-107г сл.Хр, по повод победата на император Траян над несломимите даки. Почти 200 години се опитват патрициите да поробят тези диви племена, но без успех. Това е най-дълго съпротивлявалият се на империята народ. Докато германите и до ден днешен се бият в гърдите, че са унищожили два легиона в Тектобурската гора, в няколко големи сражения, даките унищожават цели армии от римляни. След завлядяването на Дакия, в нея се се създават романизирани колонии на ветерани и преселници от Италия. На тази база ,,романьеще" се тупат в гърдите, че са истински римляни...
Самата колона е удивително красива, намира се естествено в Рим, в Траяновата градина(форум).
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

Красимир Тодоров

Колеги, това ли било, дайте да не се връщаме толкоз назад, темата е за българите.
Това за траяновата колона го знам, но румънците имат толкоз общо с даките, колкото ние с траките при това положение. Даже ние все нещо тракииско имаме
Днешните румъни не са ли наследници на куманите?
В един момент сме били доста близки и като култура и като език.

динко

Здравейте историци,много се разпилявате от прабългарите до войните на Дечибал.Даки, Траки са родствени племена,нали са си съседи.България никога не е била империя а титлата цар идва от кесар,втори след императора дадена на Тервел от Юстиниан-ІІ безносия,за победата му над,арабелите.

naum4o

Първо не се разпиляваме, а си чешем езиците ;D. И ни е кеф. Хубаво е, когато има дискусия с повече от едно неизвестно. А ако си говорим за българска история, мисля че дойде време да споменем и богомилството. Темата е сериозна. Вредят или помагат на българщината богомилите?
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

комбайнер

Според мен темата би трябвало да е "Прабългарите и тяхното превозно средство"!!! ;) Ама имам и мерак някой да драсне с тебешира чертичка-те до тук са прабългарите, а от тук българите! Искам да разбера аз от кои съм, та за това! ;D
Е и здрава, и успешна година за всички българи!

Красимир Тодоров

Цитат на: комбайнер - Четвъртък, 02 Януари, 2014, 21:59:44
Според мен темата би трябвало да е "Прабългарите и тяхното превозно средство"!!! ;) Ама имам и мерак някой да драсне с тебешира чертичка-те до тук са прабългарите, а от тук българите! Искам да разбера аз от кои съм, та за това! ;D
Е и здрава, и успешна година за всички българи!
Ето това е идеален въпрос, изкефи ме
Не си прабългарин и превозното ти средство не е кон :)
Българин си, не ме карай сега да пиша и прекопирвам текстове за доказателство.
А дали цар и цезар са едно и също - не съм много сигурен.
Уикипедия, че нямам по-добро в момента:
Цезар (титла)
Направо към: навигация, търсене

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Цезар.

Древен Рим

Roman SPQR banner.svg

Тази статия  е част от сериите
за Древен Рим.
Периоди
Седемте царе на Рим
753 пр.н.е. – 509 пр.н.е.
Римска република
508 пр.н.е. – 27 пр.н.е.
Римска империя
27 пр.н.е. – 476/1453
Принципат
Западна империя    Доминат
Източна империя
Обикновени магистратури

Консул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управител на Рим
Извънредни магистратури

Диктатор
Началник на конницата

Триумвират
Децемвири

Мандатни длъжности

Понтифекс
Легат
Dux
Officium
Префект
Викариус
Vigintisexviri
Ликтор

Магистър Милитум
Император
Принцепс
Август
Цезар
Тетрархия
Институции, римско право

Сенат
Cursus honorum
Римско събрание
Колегии

Римско право
Римско гражданство
Imperium
редактиране

Цезар (кесар) е най-високата титла в йерархията на средновековните западноевропейски владетели със значение "император".

Титлата произлиза от прозвището на римския политик Гай Юлий Цезар (Gaius Julisus Caesar), наричан Цезар. Етимологията на името е неясна, което дава повод за различни предположения. Възможна е връзка със римския глагол caedo — режа. Друга възможна връзка е с caesaries — понятие за здрава коса, което в хумористичен смисъл би могло да намеква за склонността на Цезар към оплешивяване. Успешната военна и политическа кариера на Цезар го превръща в герой на Древен Рим и дава ново значение на неговото прозвище (титла).
Пълната титла на приемника му император Октавиан Август е «Император Цезар Диви Филиус Август» (Imperator Caesar Divi Filius Augustus), т.е. "Достопочтен император, син на обожествения Цезар". Превръщането на името "Цезар" в титла отнема почти цял век – от смъртта на Гай Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. до 41 г., когато император Клавдий сяда на престола.
Карл Велики е коронован в Аахен от папа Лъв III през 800 г. като цезар (на немски: Kaiser) на Свещената Римска империя.

Уточнявам, крал е по-долу от тсар (сар), откъдето и да го погледнеш... трудно е било да намериш краля, всеки с кралски (благодороден) произход се е пъчел че е крал

Hino

Цитат на: комбайнер - Четвъртък, 02 Януари, 2014, 21:59:44
Според мен темата би трябвало да е "Прабългарите и тяхното превозно средство"!!! ;)

Никой нищо не каза за нещата който написах, така че явно не са особенно интересни, така че към по-хумористичната част.

:D , Според мен превозното средство на прабългарите, може да е ЕДИНСТВЕНО И САМО - КамАЗ - братски КамАЗ ( в буквален смисъл братски  ;D , защото са ни братя в Небережни Челни).  ;D

Какво мислите?  ;)
Donna e la logica ..... Lada e idraulica :-)

loshdancho

Едно интересно четиво, и увода показващ за какви цели и как се използва историята.
книга: Диктаторите                
                               Костас Варналис

http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=808

УВОД
Портретите на "великите мъже" на световната Римска империя, на черния фон на крайната
поквареност на управниците и на крайната мизерия на управляваните, бяха написани не
толкова заради интереса, който представляват от историческа гледна точка, колкото най-
вече заради поуката. Те бяха написани по времето, когато италианският фашизъм се беше
нахвърлил върху Гърция. Целта им бе да укрепят духа на борещата се нация и да разпалят
омразата й към насилието на агресорите.
Тази цел остава същата и днес, защото и насилието на империалистите остава, при това в
още по-големи мащаби.
От разкриването на миналото читателят ще може да види потуленото в нашата
съвременност. И от историческите аналогии на тогавашния господар на света със
сегашните властелини в периода на упадъка им ще може да разбере кой е пътят на
човечеството и какъв е дългът на прогресивните хора.
К. ВАРНАЛИС
Декември 1955 г.

В самата книга можете да видите зараждането на думата и  нейният смисъл. Цезар

ЦитатЗапочваме историята на императорите от Юлиянската династия от нейния основател -
Юлий Цезар. Макар че "божественият" (divus) Цезар не приел никога титлата цар или
император, в действителност той е първият цар и император, тъй като станал "пожизнен диктатор", следователно поставен над всякакъв закон и отговорност, като при това, в
качеството си на пожизнен трибун, бил свещен и неприкосновен
!

ЦитатЦезар завиждал на Александър Велики, задето успял да покори Азия толкова млад. Но
Александър се родил цар и наследил баща си още на шестнайсетгодишна възраст. С други
думи, седнал наготово на трона. Първо станал цар, а след това - завоевател на света.
Докато пък Цезар първо завоювал света, а след това станал цар - макар и без титлата цар -
и основоположник на каноните на императорската власт.
Така или иначе, но на възрастта, на която Александър Велики станал цар, Цезар станал...
жрец! Жрец на Дионисий. И оттам насетне започнал да се изкачва стремително по стълбата
на политическите и военните длъжности и когато стигнал най-висшата длъжност, консул, не
се спрял. Преминал още по-нагоре и станал пожизнен диктатор и пожизнен трибун, сиреч
абсолютен монарх като диктатор и свещен и неприкосновен като трибун.

naum4o

Никой нищо не каза за нещата който написах, така че явно не са особенно интересни, така че към по-хумористичната част.

Което не значи, че не сме ги прочели. Преглеждайки ги, аз също научих някои интересни неща. Малко ти е крайна тезата, но пък си е наша, българска. Кажи си мнението за богомилите, ако не възразяваш.

Hino

Това е интересна тема. По нещата който си спомням, самото зараждане на Богомилството става точно в България от Поп Богомил ( или нещо такова). Мисля, че силното развитие на богомилството беше подпомогнато от заселници, изпратени ( или заточени по-скоро) от Римските провинции към Тракия.
С две думи богомилите изповядват една теория и безрезервно вярват в нея, като считат, че Бог е създал човека в добрият му образ, а Дявола материалните неща. Или нещо подобно беше :-). И точно поради тази причина, проповядват горе долу премахване на каквито и да е било деления между хората. Включително и на мъже и жени, с други думи - нещо немислимо по онова време, жената да е равна на мъжа :-).
Били добри хора и абсолютно не враждебно настроени. Проповядвали само хубави неща, дори прекалено хубави. Общо взето искали да създадат един толкова идеалистичен свят, че тогава ги мислеле за луди. И именно понеже проповядвали това и най-вече премахване на делението между хората..... в смисъл да няма примерно роби, да няма нисша и висша класа, да няма управляващи генерално и т.н., .... изключително голям брой хора от по-ниското ниво ( но и от средното за тогава), се присъединили към тях.
Проповядването на богомилството се е разрастнало дотолкова, че е минало през цяла Европа и стигнало до Англия и Испания. На изток и в много части от Русия. Почти навсякъде им казвали на богомилите "българи неверници" :-).
Абсолютно логично е сега да има такива мнения за тях, че са били голяма напаст и прочее, понеже те реално супер много заплашвали разпределение на властта и практически разбунтували болшинството от масите където и да отидат. А това е голяма заплаха за всяка една власт, всяка една държава , без значение периода/вековете. Без "масата" хора, болшинството от който от ниските класове, която и да е държава и най-вече управляващите, ....нямат абсолютно никакъв контрол и практически немогат да направят абсолютно нищо. Затова са и ги гонели изключително силно. Защото застрашават управлението им . В краина сметка са успели, а самото учение, което по принцип стои на основи на изключително извисени и добри неща.....реално се разпада. Явно не са оцелили времето :-), нереално е да се мисли, че биха успели, въпреки , че за доста дълъг период СА успели. Това да тръгнеш от една планина ( планина ли беше, низина ли беше, де да знам :-) )  в България с десет човека на кръст...... и да станеш огромна заплаха за ЦЯЛА ЕВРОПА и 1/3 Русия .....все пак говори за почти без аналог успех.....

Но има и друго нещо. Ако си спомням правилно(което не е абсолютно сигурно, че си спомням де :-) ) , болшинството от богомилите след това приемат исляма, а това са славяни. Основната част от който в Босна мисля. Което е малко........

Като цяло (лично мое мнение е това, и никого неискам да ангажирам с него), която и да е религия, се крепи на това за структуриране на различни пластове и деления на хората. Директно или ИНдиректно е така. Ако се замисли човек ще го разбере. Лично мое мнение е, че всяка една религия е направена за да има КОНТРОЛ над МАСИТЕ. Само се замислете за Християнството и Мюсюлманството. Колко от вас са чели поне основните насоки на двете религии? На зараждането й, както и на това какво проповядват ( изконно, а не "модерно). Те са на 95% ИДЕНТИЧНИ. Проблема идва от техните "разклонения", при рязаните - шиити и сунити. Едните са истинските, старите, а другите новите. Идентично е при Християнството - православни = истински и католици, отделени = нови. Най-често т.н. "нови" разклонения идват като производни на старите, като нова "модерна" форма на контрол. Естествено в друга "модерна" "опаковка" :-). Но както и да е. Богомилите са изповядвали точно обратното. ЕЛИМИНИРАНЕ на такъв строи, и уеднаквяване и приравняване на всички. Поне на 99% от тях де. Е, ......кой ще им позволи? :-))) .

Между другото сега ми хрумна едно интересно сравнение. Че богомилите , са били като Великият СПАРТАК. Борейки се за равни права  ;D . И като заговорих за Спартак.....колко от вас знаят, къде е роден и от какъв произход е всъщност? Защото от 100 човека на който съм задал този въпрос ( 50% чужденци), съм имал точно 1 ( словом - ЕДИН) верен отговор....
  ;)

И пак никой не ми отговори за превозното средство на прабългарите  ;D! Аз залагам на КамАЗ 65222  ;D
Donna e la logica ..... Lada e idraulica :-)

admin

Астрологическата символика на Мадарския конник.

http://nikolaijambol.blogspot.com/2013/12/blog-post_9.html
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

naum4o

Спартак е родом от Сандански, родил се е в долината на средна Струма. По произход е от тракийското племе ,,меди". Проф. Александър Фол има цяла студия по въпроса. Откритието за произхода на Спартак, принадлежи на австрийски професор, но съм забравил името му.
Попитах за богомилите, тъй като в някои исторически среди, битува мнението, че са спасили българщината през почти двата века византийско робство и са успели да укрият от поробителите голяма част от българските, държавни и художествени книги. Както, и че самите те, са създали и осъвременили за вековете на български език, редица исторически документи и хроники.
Според други са били ерес, разяла държавата отвътре и способствали за упадъка на империята.

naum4o