• Welcome to Форум на българските шофьори.

Етичен кодекс на шофьора

Започната от SOLAR, Понеделник, 06 Юни, 2011, 18:45:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SOLAR

Здравейте, КОЛЕГИ,

Имам предложение за създаване на ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ШОФЬОРА. Такъв кодекс имат браншовите организации в България и по света.
Спазването на този кодекс би гарантирало и нормите които трябва да бъдат спазвани от синдикалистите. Например тук, а и други форуми са пълни с подобни жалвания. Но подобно отношение на колеги правилно ли е? С какви хора ще се създаде Синдиката? Какво ще бъде мисленето на синдикалистите? Всеки към себе си ли ще дърпа чергата, а накрая ще иска  защита? От кого? Колко са онеправданите, за да се заеме някой с това? Колко от тях сами са се набутали в ситуация, гледайки своите интереси? ВЪПРОСИ, ВЪПРОСИ, ВЪПРОСИ! Без отговор.
Всеки казва Синдикат, Синдикат! Е и какво? Каква ще е ролята му? Той няма да е вълшебната пръчица или фея която ще оправи всичко от раз. Нима другите браншови синдикати са постигнали нещо, макар, че често се обявяват стачки? Трябва ли да вдигаме стачка затова, че някой не се е договорил с работодателя си и след това той не му е платил. Това го е направил от неграмотност. А неграмотни, колкото искате - погледнете начина на писане по форумите. А който има шофьорска книжка има минимум основно образование. Със средно навярно са 90-95 %, но много от тях не могат да напишат на български. Примери - колкото искате.
За сега Синдиката е на ниво "лаф на сандъка". Ще го развиваме ли или ще лафим?

Затова ако искаме да се създаде нещо НОВО, трябва към него да се подходи и по друг начин, с нови критерии, с ново отношение към работата, с ново мислене. За да имаш права, трябва да имаш и задължения. Именно затова е необходим ЕТИЧНИЯ КОДЕКС. Критериите му ще бъдат един вид вход към синдиката.

Ако имате положителна или отрицателна оценка - публикувайте. Може да давате и първоначални предложения за съдържанието му.
Това е мое лично виждане по въпроса.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

SOLAR

комбайнер

Напълно съм съгласен с колегата, доста е строг, но е прав. Има и по-буйни, и.. по-бедни и все пак "всичко тече и се развива". Нека се развива и синдиката, но първо да "потече".  Предлагам да се създаде работна група от съфорумци, които по желание да се заемат с организиране създаването и прохождането на синдиката. Те в тая група, може  и трябва да се състави, и етичния кодекс на синдиката. Естествено всичко замислено и измислено ще подлежи на прогласуване при учредяването.

Какво трябва да се свърши преди деня Х?
-уточняване деня
-уточняване мястото
-етичния кодекс
-
-
-
-
Нека допълним задачите и си ги разпределим!

комбайнер

BoBy_BoY

Етичния кодекс е много добра идея според мен! Като скивам как стане дума за ,,Синдикат" у форума и всяко се разбягва като ,,пилци".

admin

И аз съм съгласен. Нека се погледнем в очите и да видим кой колко струва и стига с тази типично българска черта, че ние сме най-знаещите и най-можещите. Не искам да подценявам никого, но вижте само как се спазва едно съвсем елементарно правило за писане на кирилица. И колкото и да пиша, все се намери някой да оплеска нещата. И пак повтарям, за писане в някакъв форум става дума и той пак не може да се справи. А иначе иска някой да му даде композиция за над 100 000 евро и да му дава заплата колкото получават добрите шофьори по света.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Етиката е хубаво нещо,но не можах да вдена какво общо има образование и грамотност с нея.Бацета бъдете по толерантни един към друг,това че аз неграмотника не мога да използвам,,Правеца,, или да пиша правилно,не може да означава ,че не съм етичен към колега,работодател или към който и да е.
Не бъркайте етиката с грамотност и култура.
Пример да Ви дам-Пешо комбайнеро де гърби пича наравно с вас сите,не оди при шефо да му се мазни или да ви топи или па е безработен и не оди да разпраа че ше кара на половина от вашите стинки,ма завалията не знае от де се пуска ,,правеца,, и лафи на диалект по рождение и Данчо образованото де ви го забива по всички параграфи,ма за сметка на това е написал софтуера на половината програми де съществуват,на ти е с всичките възможни хот мейли или там квото е,написал е научен труд на тема ,,Правописни грешки в Българския език,, или нещо подобно.
Та а замислете се бре,почва ми писва от мисленето,че само образованите са пичове.

admin

Няма да споря с теб, но само ще ти дам един пример. Снощи сложих бан на един от участниците в този форум.  Причината беше явното му нежелание да приеме едно от правилата на форума, а именно забраната да се пише с изцяло главни букви . Редактирах му две публикации и той отново продължи да пише по същия начин. След изпратено от мен писмо да прочете правилата, отново написа нещо, като този път прибави и латиница. Какво трябваше да направя в случая ?

Trucker_Boy

Цитат на: admin - Петък, 01 Юли, 2011, 12:18:05
Няма да споря с теб, но само ще ти дам един пример. Снощи сложих бан на един от участниците в този форум.  Причината беше явното му нежелание да приеме едно от правилата на форума, а именно забраната да се пише с изцяло главни букви . Редактирах му две публикации и той отново продължи да пише по същия начин. След изпратено от мен писмо да прочете правилата, отново написа нещо, като този път прибави и латиница. Какво трябваше да направя в случая ?

Да си му дадеш един банан както си направил.
Той явно нямаше голямо желание да пише в форума след като заяви ,че имало и други.  ;D ;D ;D
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: admin - Петък, 01 Юли, 2011, 12:18:05
Сори шеф не мога да вдена ,но ако съм съгрешил не е нарочно ,а и знаеш моето мнение сгазил ли съм лука,действие му е майката.

admin

Цитат на: НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ - Петък, 01 Юли, 2011, 12:40:43
Сори шеф не мога да вдена ,но ако съм съгрешил не е нарочно ,а и знаеш моето мнение сгазил ли съм лука,действие му е майката.

Въобще не ставаше дума за теб и твоите писания. Примерът го дадох умишлено, за да прочетат всички за какъв наглец става дума. Имало и други форуми казва. Ами прав му път. Да съм го викал насила в този форум? Не разбирам откъде тази злоба у този народ? Все едно му пиша на китайски. Помолих го учтиво да прочете правилата, но той като типичен българин реши да се прави на голямата работа. А сигурно от сутрин до вечер псува държавата, работодателя и кой ли още не и всички са му виновни за нещо. А се оказва, че не е в състояние да спазва елементарни правила.

Димитър Бомбаджиев

admin-не и тоя бан изтече и пак щи рекна:

Прекалено се вживяваш на Отело, а останалите ги приемаш като Дездемони! За тебе спора е - равнис по мене! Особено много ме подразни афиширането на политическото ти пристрастие и това в сайт на шофьора. Препоръчах  да четеш Лорънс Дж. Питър. Не го четеш явно, затова щи рекна: преждеспоменатият  Лорънс е стигнал до следното заключение - "За всяка работа, на света съществува човек, който не може да я върши. При достатъчен брой итерации по Питър, в края на краищата, точно този човек достига и остава на тази длъжност."  Вярно е, че Лорънс е нямал предвид теб, но...

....има си и хубавите страни от комента с теб - ти ме научи, че admin е полово оцветен.

P.S. Eдиният бан беше за незнанието ми, че на admin му липсва вагина /незнание което се оказа фундаментално/, а другия за асоциация с руската народна приказка "Иванушка глупакът". Всичко това узаконено с някаква т.3. Това ли е етиката към която трябва се придържам? Печелившото поведение е "Наведената главица, сабя не я сече"! Интернет е най - демократичната среда за изразяване на мнения! Ако тука не е така - явно съм сбъркал "влака"!
''Без болка няма любов''-казал заека и скочил върху таралежа!

rolly_s

Цитат на: НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ - Петък, 01 Юли, 2011, 12:06:42
Етиката е хубаво нещо,но не можах да вдена какво общо има образование и грамотност с нея.Бацета бъдете по толерантни един към друг,това че аз неграмотника не мога да използвам,,Правеца,, или да пиша правилно,не може да означава ,че не съм етичен към колега,работодател или към който и да е.
Не бъркайте етиката с грамотност и култура.
Пример да Ви дам-Пешо комбайнеро де гърби пича наравно с вас сите,не оди при шефо да му се мазни или да ви топи или па е безработен и не оди да разпраа че ше кара на половина от вашите стинки,ма завалията не знае от де се пуска ,,правеца,, и лафи на диалект по рождение и Данчо образованото де ви го забива по всички параграфи,ма за сметка на това е написал софтуера на половината програми де съществуват,на ти е с всичките възможни хот мейли или там квото е,написал е научен труд на тема ,,Правописни грешки в Българския език,, или нещо подобно.
Та а замислете се бре,почва ми писва от мисленето,че само образованите са пичове.

Ами няма да споря,а ще дам един пример-колега пита къде е Брухелес,а се намира в Белгия,два пъти затяга ремаркето под един и същ мост в рамките на 2 часа,три часа си търси ремаркето на един плац,взе празно ремарке и го влачи 900км до Швейцария и после обратно.Ще спра дотук,но ще попитам със своята неграмотност,некомпетентност полезен ли е за работодателя,а дори и за себе си???

Коригиран цитат!
Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш

Бриги Магнито

Цитат на: rolly_s - Неделя, 18 Август, 2013, 10:07:09
      Ами няма да споря,а ще дам един пример-колега пита къде е Брухелес,а се намира в Белгия,два пъти затяга ремаркето под един и същ мост в рамките на 2 часа,три часа си търси ремаркето на един плац,взе празно ремарке и го влачи 900км до Швейцария и после обратно.Ще спра дотук,но ще попитам със своята неграмотност,некомпетентност полезен ли е за работодателя,а дори и за себе си???

Коригиран цитат!
За полезен не знам дали е полезен,че е мъка за него и шефа му е мъка,но те тоз твой пример,не мое го свържем кво общо има с етика,по-скоро е към графа необразованите са некадърни мейби,е аз съм необразован некадърник,тва прави ли ме неетичен или неколегиален( примерно) ?

Бе се тая,сака си висше вече за шофер оно се е видело,те за тва си узнах един тракторец и мислим се преориентирам къде нивата

Zaron

Цитат на: rolly_s - Неделя, 18 Август, 2013, 10:07:09

Коригиран цитат!
В случая не е виновен колегата а работодателят му, който би трябвало да му провери знанията преди да го наеме или да го по-ограмоти малко след като го е наел. В превод от Анг. /Human resurce/ човешки ресурси.

Zaron