• Welcome to Форум на българските шофьори.

Майсторство при управление на прицеп

Започната от комбайнер, Петък, 22 Юли, 2011, 12:32:08

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

комбайнер

Ако начинаещия шофьор е ваш близък, какви съвети бихте му дали?

комбайнер

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Баце нали съм бавно нагреващ ,та са чак разбрах въпроса ти.
То даже не е и въпрос де,та имаш впредвид какво ще му кажа та да различи майстору от чираку  ;) е аз съм скръндзав и нищо няма да му мъцна.
Но че му мъцна,,баце зоро е първият път да мине ,после се ядва,, ;)

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

комбайнер

Става дума за споделяне на опит /даване на акъл/. Не е като да го копнеш и подадеш, трябва да дойде от теб. Ако някой се смята за майстор, може да го докаже със практичен съвет. Мохабета "на мен никой не ми е казвал..." е тъп за съфорумци и бъдещи синдикалисти. Темата е изключително ясна - специфичните неща при управление на прицепа.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: комбайнер - Петък, 22 Юли, 2011, 21:21:49
Става дума за споделяне на опит /даване на акъл/. Не е като да го копнеш и подадеш, трябва да дойде от теб. Ако някой се смята за майстор, може да го докаже със практичен съвет. Мохабета "на мен никой не ми е казвал..." е тъп за съфорумци и бъдещи синдикалисти. Темата е изключително ясна - специфичните неща при управление на прицепа.
Малиииии мноо си Серьожа бре бацин,вземи мъцни ти ,аз че спамна па некой пич де ги разбира нещата ще ни светне и двамата.Частта с бъдещи синдикалисти мноо ме кефи  :) :) :) :)
Баце дъдрим си простотии бре,усетих се,че съм сгрешил и за тва сори няма да спамим поече.

комбайнер

Втресе ли те от страх,а? Не се бой, ами кога имаш време бутни нещо.

BoBy_BoY

Цитат на: комбайнер - Петък, 22 Юли, 2011, 21:38:47
Втресе ли те от страх,а? Не се бой, ами кога имаш време бутни нещо.

Малиииииа

,,Комбайнерчее", кво общо има ,,синдикализма" в темата ти?
Сори, но опита се трупа с времето си! Кога се захващах със ,,занаята" ,,старото драйвър" ме питаше на къде е север, юг, изток и запад ;).  Бъди сигурен, че със сегашните технологии няма да има смисъл за този акъл! Що се отнася до ,,синдикализма", ами админа беше бутнал една фраза в темите-,,Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство!"
Кога човек се захване с някой процес на действие, било то дори и работа, трябва да знае и да се само оцени за крайния резултат след финала! Си реч, за кви стотинки джитка!
  Ако питанката ти е за маневрите, курвите или гепената нафта , или други подобни, е това се не вписва в пред ставите ми, за сега! :) ;)

комбайнер

Не е необходимо да си Шерлок Холмс, за да видиш статистиката. Там по темата "Игри с камиони" има над 1800 посещения за няколко месеца. По темата "майсторство при управление на прицеп", за няколко дни
има стотина разглеждания. Или търсенето  е дори по-голямо. Дали са членове или гости на форума? Със сигурност са настоящи или бъдещи шофьори. Те търсят и очакват информация в темата и ......не я намират.
А защо лека - полека да не се оформи такава информация? Майтапите не са за изхвърляне, но липсва същественото.
Колеги, очаквам да си поразвържете кръпетата! Обещавам също да вземам участие!

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Баце или аз бъркам с очото или немоем да четем,но темата се зове ,,Майсторство при управление на прицеп" тъй че ,я ко да мъцнем не съм майсторче,а проста бичкия,са ако криво лево требва се мъцне как криво лево се връща прицеп или полуремарке ,мое се понапънем малко,но обикновенно не ми се отдават инструкторските лекции тъй че мислим да паснем.

godji

Цитат на: комбайнер - Петък, 22 Юли, 2011, 12:32:08

Пускаш го да мине Беклемето и му даваш съвет да не се качва на мантинелите  ;D ако се върне със здраво ремарке и огледала , не му трябват съвети  :)
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: godji - Сряда, 27 Юли, 2011, 23:05:06
Цитат на: комбайнер - Петък, 22 Юли, 2011, 12:32:08

Пускаш го да мине Беклемето и му даваш съвет да не се качва на мантинелите  ;D ако се върне със здраво ремарке и огледала , не му трябват съвети  :)
Баце свали цензо де нек е нещо по така.
Иначе те ви бегло подобие:

admin

Цитат на: godji - Сряда, 27 Юли, 2011, 23:05:06

Може и по стария път за Игуменица да го пуснат. Ако се върне, не му трябват никакви съвети. :D
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

loshdancho

Съветите  са за това, да не се изпълняват .Всеки млад  шофьор трябва да счупи поне един камион   до като се научи.....Цинично е но е така!
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

antoniyu

Цитат на: loshdancho - Петък, 05 Август, 2011, 21:53:55
Съветите  са за това, да не се изпълняват .Всеки млад  шофьор трябва да счупи поне един камион   до като се научи.....Цинично е но е така!

Е с това не съм съгласен.До сега не съм чупил камион(надявам се и да не счупя),за мен важно е вниманието,ако си внимателен няма да се случи нищо.
Първият ми курс на камион(прицеп,международен) беше с Шкода Европа с огледала от ЗИЛ,за Гърция,дори си нямах и представа от документация(ТИР,ЧМР,митница и т.н) и за първи път карах прицеп,но един колега ми каза да внимавам за всичко изнасяне,паркиране и т.н и ми беше доста трудно,но се свиква само не трябва да се страхуваш и да си внимателен,дори нищо да не знаеш,когато питаш всеки ще ти помогне.
Един пресен случай от вчера:Един шофьор от Дискордия ме помоли да му кажа как да стигне от Ротердам до Белгия и да си намери адресите,нарисувах му карта с адресите и магистралите които трябва да гони,но човекът беше в неведение за какво му говоря и не го оставих на мира докато не се убедя,че ме е разбрал.
Няма нищо срамно да попиташ.     
цигарените кутии?
А защо няма снимки на гладуващи деца върху опаковките на McDonald's?
Защо няма снимки на измъчвани животни върху опаковките на козметични продукти?Защо не поставят снимки на жертви на пияни шофьори,върху бутилките с алкохол ?Защо да няма снимки на нечестни и крадливи политици.

loshdancho

Под счупване не се разбира  буквално да го разнесеш.  А опита да те научи , как да го пазиш.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

комбайнер

НАПРИМЕР

Не забравяй, че камиона не е твой.

Не си мисли, че си голям шофьор. Вредно е. Бъди по-скромен – справям се.

Не спускай по инерция.

Спазвай ограничението за максимална скорост.

Помни, голям камион – голям зор при спирането.

Не бързай да тръгваш, провери дали полуремаркето е закачено стабилно, с помощта на спирачките му.

Не бързай да тръгваш, помисли и си укрепи  стабилно товара.

Не бързай да тръгваш, провери и си осигури необходимите документи.

Не бързай да тръгваш, преди да си набелязал маршрута и места за почивка.

Носи си резервни кабели и маркучи за връзка влекач-полуремарке.

Спазвай времето за почивка и управление.

Провери каква е височината на композицията.

Не презорвай, щади камиончето и то няма да ти създава ядове.

Бива да се преглежда правилника периодично – не е вредно.

Регулирай си огледалата – осигури си максимална видимост.

Не се кара лека кола, постояно да се следи полуремаркето.

Ползването на моторната, ретардера, ръчната на хлъзгав участък е опасно.

Не отказвай помощ от колега, при маневри с липса или недостатъчна видимост.

комбайнер