• Welcome to Форум на българските шофьори.

Експлоатация на дискови спирачки

Започната от loshdancho, Събота, 06 Август, 2011, 19:50:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivopifeca

За дисковите спирачки....никога,ама никога не требва да се оставят без феродо-с прекалено износени накладки,от тва идват 97% от мизериите свързани с апарата.Мое си мнение,без да ви ангажирам.

ivopifeca

ruskov

От 2 години смених фирмата,тук всички камиони са с ретардери .Дисковете са като нови,а камиона е на 450000 км.Преди съм работил с Мерцедес само с моторна и дисковете на 250000 са за смяна.

ruskov

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

комбайнер

Вярно, че е глупав. Да не е часовникар та работи без ръкавици! ;)

Mandor

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

kron

Така е по лесно ;D и ние така работим не играе ли чука нищо не става ;D

ivopifeca

emilpopoff

Цитат на: ivopifeca - Петък, 27 Декември, 2013, 19:32:27
Думата е-стриктен.
Ами щом "фрица" не ползва динамонетричен ключ и градусомера към него, значи хич не е стриктен  ;D , само със тресчотката ще ни цака, и това му била прословутата немска стриктност към детайла  ;D ;D ;D.
Аз ако съм "гайковръта" не го изпускам от ръката си, а в другата големия "Управител"( чук)  :D

loshdancho

Да бе Аз какво ви казвам, че е глупав.
 Без ръкавици, без грес без динамометричен ключ, че и без парцали....
Къде е тръгнал да се показва по телевизията.
 Емпирофф тука нещата са малко по-нови и динамометричен ключ не му трябва, защото самата гайка изпълнява това чува се щракане когато се затегне с правилните Nm.

Ама направо ми е кеф да го гледам тоя шваба как си маа без ръкавици.

emilpopoff

Цитат на: loshdancho - Неделя, 29 Декември, 2013, 00:33:57
Да бе Аз какво ви казвам, че е глупав.
  Без ръкавици, без грес без динамометричен ключ, че и без парцали....
Къде е тръгнал да се показва по телевизията.
  Емпирофф тука нещата са малко по-нови и динамометричен ключ не му трябва, защото самата гайка изпълнява това чува се щракане когато се затегне с правилните Nm.

Данчо (обръщам се така към теб, макар и да не се познава ме лично, предполагам няма да се засегнеш)
, Аз съм Емил Попов(emilpopoff-като се регистрирах във форума не знаех дали ,,Емил Попов" е свободно като потребителско име и затова го написах слято на латиница) .По принцип съм написал нещата със шеговит тон, относно "изщракването" на определените Nm съм съгласен, но по принцип за отговорни места(не като това в клипа) си трябва и динамометричен ключ и  задължително "градуси"(защо съм сигурен, че знаеш, че ако резбата върви малко по трудно се достига зададеното усилие в ,,кг" , но не и достатъчния "натяг" за определения възел или детайл) .
Лека вечер и весели празници !

loshdancho

Колкото и да е стегната резбата в случая няма значение, защото  тресчотката е в гайката и прещраква когато натисне лагера.
Коментатора на клипa даже няколко пъти се похвали. че системата е взаимствана от F1.

MagnuM

Тая работа не се работи с ръкавици  :D :D :D До сега поне аз не съм работил с такива.. Студ, лед, сняг и пак студ не съм слагал  :D
Не си ли е да се омажеш до рамото с грес, масло и феродов прах, не си ли го "замааш" с голямата вария не става :D
;) Не е важно за къде пътуваш, важно е да си на пътя ;)
Новата страница на Българските шофьори!
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-TrucksDrivers/435921919851057

kron

Здравейте колеги,не знам как е при BPW осите поради факта че от по новите модели на марката не съм се занимавал но мисля че щом някоя умна глава е измислила така да се затяга гайката значи не трябва да има притеснения при старите модели с шплента да не се стягаха с динамометричен ключ.Предполагам и тук системата е такава,а друго това е клипче няма да ти показват много.При САФ всички знаем там не е вложена такава технология там се работи на килограми и градус на затягане,гайката не се законтря работи се на стягане по посока на движението.По памет да споделя да не отварям дебелите книги да диря 150 Nm +90 градуса но да ви кажа при нас в България все ни се вижда малко и та да стегнем още малко а хората са го изчислили.Ще споделя какво се случи в един сервиз сменяме дискове всичко готово ще стягат гайката на оста и като я запукаха с големия гайковерт та до като им омръзне,след време няма развиване пак тея същите я развиваха викат кои я стягал толкова,не е проблем за лагерите че на новите модели не могат да се натегнат но и не е нужно чак такова стягане мисля.

emilpopoff

Цитат на: loshdancho - Неделя, 29 Декември, 2013, 01:27:16
Колкото и да е стегната резбата в случая няма значение, защото  тресчотката е в гайката и прещраква когато натисне лагера.
Коментатора на клипa даже няколко пъти се похвали. че системата е взаимствана от F1.

За съжаление не разбрах,че гайката е с такава технология, че щом натисне лагера прищраква(разбрах, че гайката е просто "нагласена" на определено натоварване да изщраква)  не бях гледал клипчето със звук, по простата причина, че беше почти 00:00 след полунощ и вече бях с лаптопа в сем. спалня и щях да събудя жената, която вече беше заспала  ;D :D, а предполагам на никой не му се иска това преживяване и то специално заради ремонти и камиони  ;D ;D и без това все се дърля ме точно тези теми.

ivopifeca

Цитат на: emilpopoff - Понеделник, 30 Декември, 2013, 22:27:05
За съжаление не разбрах,че гайката е с такава технология, че щом натисне лагера прищраква(разбрах, че гайката е просто "нагласена" на определено натоварване да изщраква)  не бях гледал клипчето със звук, по простата причина, че беше почти 00:00 след полунощ и вече бях с лаптопа в сем. спалня и щях да събудя жената, която вече беше заспала  ;D :D, а предполагам на никой не му се иска това преживяване и то специално заради ремонти и камиони  ;D ;D и без това все се дърля ме точно тези теми.
Ти си виновен,не я светкаш по темите които се разискват тук...хаха

ivopifeca