Стартирам темата с надеждата за споделяне на готварски рецепти, подходящи при пътуване. Ще следя за наличието на мнения извън тематичния характер с цел самата тема да бъде максимално прегледна и строго профилирана към кулинарията и готвенето.
Ще започна с приготвяне на:
Жито (пшеница) с плодове и бисквити.
1. Варенето на житото (пшеницата) се осъществява на умерен огън в съотношение с вода: 1:2 (в полза на водата) с минимално количество мазнина върху дъното на тенджерата.
2. Най-удобно е през това време настъргването на бисквитите (препоръчвам най-обикновен модел, без плодови или шоколадови есенции) до състояние на прах. Количеството е спрямо преценката на всеки човек.
3. Най-подходящите плодове за случая са бананите и ягодите (и кивито), които могат да бъдат нарязани на ситни парчета или резени.
4. След свалянето на житото (пшеницата), още докато е затоплена, се добавят бисквитите и плодовете и ястието се разбърква до равномерното разпределение на различните съставки.
Полученият продукт е хранителен, с високо съдържание на витамини, но с минимално количество мазнини. Препоръчвам готвенето в малък мащаб и бързата консумация, тъй като при продължително отлежаване се губят вкусовите качества.